Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je danas štrajkače u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) da se vrate na posao, zajamčivši da im se prava neće smanjivati.Sukladno članku 133. koncesijskog ugovora ZLZ ostaje neovisno poduzeće koje kontrolira provođenje koncesije i nema nikave brige da se radnicima prava neće poštivati kao i dosad”, rekao je Dončić novinarima u Banskim dvorima.

Istaknuo je da koncesionar, francuski ZAIC, poštuje svoje obveze te nema nikakvih protuargumenata konzumiranju cijelog koncesijskog ugovora uz punu zaštitu radnika.

Štrajk u ZLZ-u je po Hajdašu Dončiću “vrlo čudan” jer djelatnici ZLZ-a imaju jedan od pet najboljih kolektivnih ugovora u državi.

[infopunkt 7460 1] Hajdaš Dončić o štrajku

Prosječna plaća zaposlenih je 8.000 kuna neto, isplaćuju se božićnice, regres i svi dodaci na plaće, naveo je. “Malo tko u državi ima takva prava i imat će ih i u narednih pet godina, suklado koncesijskom ugovoru”, naglasio je Hajdaš Dončić pozvavši radnike na razumijevanje.

Prava su im zaštićena, 40 posto su bolja nego u drugim poduzećima u Hrvatskoj, i mi ta prava poštujemo, dodao je.

Odbacio je tvrdnje organizatora štrajka da će koncesijski ugovor ZAIC-u omogućiti osnivanje tvrtki kćeri u koje će potom prebaciti radnike ZLZ-a, u kojima onda neće imati jednaka prava kao dosad, ponovivši kako je to regulirano koncesijskim ugovorom kroz članak 133.

Dodao je kako bi Uprava ZLZ-a, i da nije došlo do potpisivanja koncesijskog ugovora, morala osnovati tvrtke kćeri zbog zakonskih propisa koji nalažu izdvajanje pojedinih sektora, poput ugostiteljstva, osiguranja zračne luke i dr. “Dakle, koncesionar ne radi ništa što ne bi radila i ZLZ da se nije dogodila koncesija”, rekao je.

[infopunkt 7460 2]  Hajdaš Dončić o koncesionaru i radnicima

Nije opravdan strah da se projekt dogradnje zračne luke neće realizirati, poručio je Hajdaš Dončić. “Koncesionar ima spremne ugovore i Vlada će u idućih desetak dana verificirati sve ugovore – o koncesiji te izravnom ugovoru koncesionara i banaka”, rekao je.

Odbacio je i ocjene da je riječ o “čudnim banaka”, pokazavši novinarima draft ugovora. Pročitao je kako se radi o Europskoj investicijskoj banci, Svjetskoj banci, Unicredit banci Austrija, Zagrebačkoj banci te Deutschebank Luksemburg.

Koncesionar je preuzeo svoje obveze i korektno ih ispunio, rekao je ministar navevši da su završeni arheološki radovi te je u tijeku preseljenje pristupne ceste, što je tražio MORH.

A iza štrajka, ocijenio je, kao i iza svakog drugog, skrivaju se neki drugi interesi. “Skrivaju se dodatne beneficije, neki novci koji su možda ljudima obećani, a to je protuzakonito”, naglasio je Hajdaš Dončić te ponovio poziv radnicima da se vrate na posao.

Upitan o današnjem prosvjedu sindikata Hrvatske pošte (HP) na Markovu trgu, ocijenio je da Uprava HP-a nema alternativu otpuštanju 275 radnika.

[infopunkt 7460 3] Hajdaš Dončić o štrajku u pošti

Podsjetio je kako je do sada, u sklopu restrukturiranja tvrtke, 1040 radnika iz HP-a otišlo dobrovoljno. “A sada se radi o 270 radnika koji izlaze ‘nedobrovoljno’. Uprava HP-a nema alternativu, tržište je liberalizirano pa imate preko 20 poduzeća koja obavljaju istu djelatnost kao i HP”, rekao je ministar.

Restruktiriranje HP-a neće stati jer je alternativa propast pošte, upozorio je Hajdaš Dončić dodavši kako su si ranije u HP-u neki dozvoljavali “čudnovato zapošljavanje prevelikog broja radnika”. “A ja si to ne mogu dozvoliti”, naglasio je.

[infopunkt 7460 4] Hajdaš Dončić o koncesionaru i tvrtkama kćerima

Infopunkt.tv/Hina