Autor:
Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec Kak pravi Amerikanac, naš Đuro Njerš iz Berislavićeve već desetak godina svoje umirovljeničke dane provodi u penzionerskom raju zvanom Florida.

Na pitanje – zakaj Florida? – smije se Đuka i govori:

– Tokom studija i radnog vijeka (s američkom diplomom u Zagrebu godinama šljaka u američkoj, a od 1992. u hrvatskoj diplomaciji) imal sam priliku ostvariti i američki penzionerski san – Floridu. I mam sam se zaljubil u Sarasotu, mali gradić od oko 150.000 stanovnika na jugozapadu Floride. Grad je bez teške industrije i definitivno je orijentiran na turizam. Podsjeća na Opatiju. U okruženju sat vožnje od moje kuće stanuje otprilike 180 Hrvata. Većina njih je emigrirala ranih pedesetih. Imamo svoj Američko- -hrvatski klub. Sastajemo se više puta godišnje i organiziramo piknike. Na njima se priprema naša klopa, pa se tak okreću odojci i janjci na ražnju. Nas tridesetak sastajemo se i češće, pa uz kinesku hranu (koja je puno jeftinija nego u Zagrebu!) imamo svoja predavanja i diskusije. Raspravljamo o američkim ili hrvatskim izborima i debatiramo je li ova ili ona vlada dobro postupila ili nije. Susjedi mi i nisu sretni s razvojem u domaji. Ja sam se uklopil u društvo, jer volim ljude i razumijem njihove probleme. Kak’ sam u mladosti pjeval u trnjanskom Jeđutu, a ovdje sam našel pjevački navudrene ljude, nije bilo teško organizirati klapu. Tak’ da pjevamo za crkvene svetke i rođendane. I znam za naše ljude održati predavanje o Hrvatskoj i o znamenitostima Zagreba.

Florida?

– Klima je na Floridi više nego ugodna. Boljka su nam jedino orkani. Ovog se ljeta orkana još više bojimo, jer nam je BP pripremil jezu s eksplozijom platforme za bušenje nafte. Naš predsjednik Obama i ja jako smo ljuti na na Britance…