Zvonimir Milčec (Bruno Konjević / CROPIX)Naša poštovana sugrađanka i vrsna kazališna glumica Branka Cvitković veli mi da se priprema knjiga o Eni Begović. A Nino Škrabe došapnul joj je da sam ja bil veliki Enin fan…

Pripadam onoj golemoj količini muškog gledališta koje je zbog svojeg ega potajice slinilo nad jedinstvenom pojavom ženskog dijela hrvatskog glumišta. Tek kad sam je bolje upoznal, postalo mi jasno da je za takvu izvanserijsku osobnost samo muški pogled čista uvreda. Zato sam joj otvoreno izjavil: Ena, ti si moja Lady Šram! Cukreno se nasmijala, ni ne sluteći da joj s komplimentom nudim i nekakvu Dežmanovu trubadursku ljubav. S Dežmanom se već i tak srela u televizijskom dokumentarno-igranom filmu (Dežmana je igral njen nedavno preminuli kolega Božidar Orešković), a koji je po mojem tekstu iz knjige “Galantni Zagreb” snimil redatelj i prijatelj Mladen Juran.

Drugi se put Ena kao Šramica pokazala u kazališnoj predstavi Čede Price “Ostavka”, koju je za HNK postavio Georgi Paro. I to kako zavodnički sjedi na aldajč pisaćem stolu, koji je 90-ih godina 19. stoljeća pripadao intendantu Stjepanu Miletiću (Pricina “Ostavka” se na njegove posljednje godine i odnosi). I treći susret na istu temu bio je na primanju na Kaptolu. Ena bane pred mene onim svojim razrogačenim očima i uvijek napaljenim florescentnim pogledom i bez uvoda me pita radim li na scenariju “Lady Šram”. Nisam propustil dati sebi malko muškog oduška: da bi za projekt, velim, najbolje bilo kad bi se udružili. Da bi zajedno mogli svašta lijepog po tom pitanju napraviti. I sad, nakon toliko vremena mogu ponoviti samoga sebe: ako je ljubav fikcija, a je, ja sam i dalje zaljubljen u Ljerku Šram i Enu Begović!