Početna Foto Najbolje novinske fotografije 2014.

Najbolje novinske fotografije 2014.

U organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske završen je 12. natječaj Hrvatske novinske fotografije, a pobjednici i 100 najboljih fotografija za 2014. godinu bit će poznati nakon svečanosti u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, 7. travnja u 12 sati.

Od 1.390 pristiglih fotografija, međunarodni stručni žiri odabrao je 100 najuspješnijih radova među kojima se nalazi 21 nominirani rad u sedam kategorija natječaja i najbolja novinska fotografija godine. Od ove godine žiri je imao priliku birati i nominirati 3 rada u novoj kategoriji Multimedije.

U procesu odabira pristiglih radova stručni žiri vodio se općim etičkim i estetskim načelima, kao i znanjima te praksama novinarske i fotografske struke, omogućujući različita interdisciplinarna tumačenja fotografske slike.

Prilikom selekcije radova žiriju nije bilo poznato niti jedno ime autora, a najbolje fotografije odabirali su sukladno nekoliko kriterija: informativnosti, značenju i zahtjevnosti fotografskog zadatka; vladanju fotografskim tehnikama, promišljanju i uobličavanju novinske teme u sliku; semantici i sintaksi fotografske slike, kao i same naracije u kategoriji multimedije.

Stručni žiri koji će odabrati pobjednike čine Darko Bandić, fotoreporter i urednik fotografije te snimatelj/producent vodeće svjetske news agencije The Associated Press, zatim Haris Čalkić, osnivač i urednik portala Fotografija.ba te nositelj organizacije najvećeg bh. fotografskog festivala “Fotografija godine BiH”, Nemanja Pančić – dobitnik World Press Photo nagrade iz 2012. u kategoriji Observed portraits te višestruki dobitnik Press Photo Srbija nagrada u različitim kategorijama, Mario Periša – fotoreporter u brojnim izdanjima, član žirija Fotografija BiH te autor brojnih stručnih i znanstvenih radova o fotografiji i Krasnodar Peršun – stručnjak s više od 15 godina fotoreporterskog iskustva.

MULTIMEDIJA – finalisti

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here