Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) upozorili su danas na alarmantno stanje u tom sektoru, pad proizvodnje i zatvaranje farmi te najavili ‘vruću’ jesen, ako im ne pomognu Vlada i premijer.

Predsjednik Saveza Davor Blažić na konferenciji za novinare kazao je kako Hrvatskoj predstoji nestanak mlijeka, proizvodnja rapidno propada, u zadnjih godinu dana zatvoreno je više od 3.000 farmi, a u zadnja četiri mjeseca proizvodnja mlijeka smanjena je za 120 milijuna litara, svaki mjesec se proizvede 30 milijuna litara manje mlijeka, poticaji nisu isplaćeni u cijelosti, niska je otkupna cijena mlijeka.

[infopunkt 6985 2]

Preostalo nam je da molimo za pomoć premijera i Vladu ili da najavimo ‘vruću’ jesen, kazao je Blažić i upozorio na, kako je rekao, neznanje i nehtjenje resornog ministra Tihomira Jakovine da se ovoj važnoj proizvodnji da prioritet i važnost.

[infopunkt 6985 3]

Savez godinu dana moli ministra za pomoć, u tom su razdoblju održana tri sastanka, dobili su neka obećanja, no od toga nemaju ništa, naveo je Blažić te dodao i kako zadnja tri mjeseca mole ministra da ih primi, no ministar je ‘nestao’.

“Jedino nam je još preostalo moliti premijera da nas primi, moliti Vladu za neku pomoć, ili najaviti ‘vruću’ jesen, no biti toliko fer prema građanima i turistima da se u ova dva mjeseca ne stvaraju problemi, ne zatvaraju ceste, već sačekati još mjesec dana i najaviti ‘vruću’ jesen”, istaknuo je Blažić.

Kazao je i kako nigdje nije zabilježen takav pad proizvodnje kao u sektoru mlijeka, lani je proizvodnja iznosila više od 602 milijuna kilograma, dok će ove godine biti nešto veća od 400 milijuna kilograma, a naše su potrebe više od 900 milijuna kilograma.

Prema podacima iz izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije za 2012., broj isporučitelja mlijeka lani je prema godini prije smanjen sa 17.366 na 14.874 proizvođača.

Dopredsjednik HSUPM-a Nedjeljko Babić zatražio je od ministra financija Slavka Linića da se objave detaljni podaci kome je isplaćeno više od 2 milijarde kuna poticaja u poljoprivredi za prošlu godinu kako bi se točno znalo tko je koliko dobio.

[infopunkt 6985 5]

[infopunkt 6985 7]

I on je upozorio na alarmantno stanje u sektoru mljekarstva te dodao kako se nada da će se naći sluha i situacija riješiti mirnim putem, zato traže sastanak s ministrom i premijerom, no ukoliko ne uspiju, akcije neće završiti na jednom danu.

Infopunkt.tv/Hina