Foto: Infoarena.hrHrvati se prema mnogim vrlim političkim umovima dijele na lijeve i desne, na vladajuće i oporbene te na crvene i plave, a vjerojatno i crne.

Što se političkih lidera tiče, jedni navodno baštine ostavštinu liberalizma, drugi navodno baštine ostavštinu konzervatizma te se međusobno, uvjereni kako su podjele uistinu duboke i nepomirljive, nazivaju zatucanima, nenarodnima, nesposobnima, izdajnicima i mnogim drugim ne tako pristojnim opisnim imenicama. Međutim, jasno nam je, sve je to ništa drugo nego tvrdoglavo proživljavanje nekih prošlih vremena i prodavanje magle u nedostatku konkretnog sadržaja. Da ne spominjemo kako se danas svi zaklinju na demokraciju, slobodu svega i svačega te na liberalni kapitalizam koji bi nas trebao spasiti od neimaštine, samo nitko od političara da konačno shvati kako to točno funkcionira.

Pravi problem je upravo u neviđenoj ignoranciji naših (ne)slavnih političara, koji su sobom zaokupljeni više od Doriana Graya, ali su zato slijepi za sve dulje redove ispred zavoda za zapošljavanje i pučkih kuhinja, za ekonomiju koja odumire (iako bi perfekt u ovom slučaju možda bio prikladniji), za potencijale koji propadaju, za činjenicu da nas je sve manje i manje… za ništa što je doista bitno. Perspektiva? Na žalost, političari ju očito nemaju ili je toliko grozna da ju radije drže za sebe.

Nesposobni izvući zemlju iz krize

Dvije najveće političke struje u Hrvatskoj, jedna na vlasti i druga u oporbi, imaju još jednu neslavnu zajedničku crtu, a to je da su apsolutno nesposobne izvući zemlju iz krize. Upravo tako prema rezultatima istraživanja kojeg su proveli radio Soundset Plavi i agencija Preclarus komunikacije misli i većina Hrvata. Naime, ovo je istraživanje pokazalo da čak 60 posto hrvatskih građana smatra kako aktualna Vlada vodi zemlju u krivom smjeru, dok njih 45,6 posto drži kako aktualne političke elite, bilo na vlasti, bilo u oporbu, nisu u stanju zemlju izvući iz pogubne ekonomske i gospodarske situacije.

„Dajte vlast nekome tko zna raditi“

Ne treba biti genijalac da se shvati kako je tolerancija Hrvata na isprazno politikantstvo i mazanje očiju sve manja. Rezultati spomenutog istraživanja također pokazuju kako više od polovice hrvatskih građana (52%) smatra da je za spas Hrvatske nužna politička aktivacija stručnjaka i lidera iz poslovnog svijeta, znanosti i drugih područja. Temeljem ovoga može se zaključiti kako je ideja o takozvanoj „tehničkoj vladi“ u našem narodu sve bolje percipirana. Stručnjaci koji su se dokazali u svome poslu sigurno bi imali što za reći i ponuditi, samo se čini da do sada ili nisu dobili priliku ili ih takva prilika nije zanimala.

Politika, ali bez političara

Rezultati spomenutog istraživanja također ukazuju na jednu značajnu pojavu – hrvatski građani su izrazito otvoreni prema novim političkim opcijama koje dolaze izvan sfere postojećih političkih stranaka. U toj je kategoriji do izražaja osobito došao Nacionalni forum, udruga vodećeg hrvatskog oftalmologa Nikice Gabrića, koja je zaslužna za organiziranje javnih skupova na kojima se raspravlja o ključnim temama hrvatske realnosti i koji su, uzgred rečeno, izrazito dobro posjećeni. Ovu se udrugu u posljednje vrijeme također sve češće spominje u kontekstu značajnih političkih aktera na idućim parlamentarnim izborima.

To je bilo dovoljno da respektabilan broj građana u Gabrićevoj inicijativi prepozna možda i posljednju izglednu opciju za neko bolje sutra. Naime, iako Nacionalni forum djeluje tek manje od godinu dana, čak 28 posto hrvatskih građana smatra da Nikica Gabrić i stručnjaci koji su se pridružili njegovoj inicijativi imaju dovoljno znanja i kompetencija da naprave pozitivne pomake u Hrvatskoj. Ukoliko bi se pak Nacionalni forum i službeno registrirao kao politička stranka, u ovom bi trenutku mogao računati na potporu 10 posto hrvatskih građana. Također, značajan glasački potencijal leži i u oko 50 posto građana koji su za sada neodlučni po pitanju pružanja potpore Nacionalnom forumu, a ukoliko se udruga transformira u političku stranku mnogi bi se mogli riješiti takvih dvojbi u korist Nacionalnog foruma.

Novi put Nacionalnog foruma

Zapravo, gotovo da više uopće nema dvojbi oko političkog angažmana Nacionalnog foruma. Ovih je dana u jednom tiražnom dnevnom listu objavljen tekst Nikice Gabrića iz kojega se može iščitati i nacrt njegova političkog programa kojeg naziva Novi put. On se temelji na politici centra koja je prilagođena aktualnim prilikama u Hrvatskoj i obogaćena idejama stručnjaka okupljenima oko Nacionalnog foruma, a njihova ideja aktivne sredine odgovor je na lijevu i desnu politiku koja je ostala bez sadržaja. Kako se može čuti, Novi put će biti društvena, ekonomska i politička platforma Nacionalnog foruma koja je temeljena na razvijanju potencijala i rješavanju aktualnih problema Republike Hrvatske.

Nikica Gabrić je nedavno ustvrdio kako su „desni“ i „lijevi“ zapravo isti politički put koji je Hrvatsku odveo u ekonomsku katastrofu, enormnu zaduženost i nezaposlenost strašnih razmjera. Po njemu politika koju HDZ i SDP provode predstavlja ogromno breme za Hrvatsku, a sigurno je i kako nas te dvije stranke ne mogu izvući iz katastrofalne situacije koju su same stvorile i o kojoj ovisi njihova politička moć. Gabrić je također istaknuo da ideološke podjele ne smiju biti prepreka razvoju hrvatskog društva, a s obzirom na čvrstinu i definiranost njegovih stavova za zaključiti je kako u slučaju transformacije Nacionalnog foruma u političku stranku neće kalkulirati ili razmišljati o približavanju postojećim političkim opcijama. Baš kao što je to isticano i na javnim događanjima Nacionalnog foruma, djelovanje Novog puta temeljit će se na strategiji budućeg razvoja Hrvatske, odnosno pozornost će biti usmjerena na ključne sektore poput zapošljavanja i izvoza, obrazovanja i znanosti, unaprjeđenja zdravstvenog sustava, demografske obnove i dostojanstvenog života Hrvata i Hrvatica u trećoj dobi.

Je li došao kraj simboličnim promjenama vlasti?

Moglo bi se reći kako su Hrvati postali prilično inertni po pitanju političkog djelovanja i aktivni po pitanju nepovjerljivosti prema onima koji najavljuju bolje sutra pod parolom „mi smo drugačiji od ostalih“. Možda bi i ovo bila samo jedna od „takvih priča“ da Nacionalni forum, kako svojom strukturom, tako i načinom djelovanja, ipak znatno ne odudara od naših klišeiziranih politički stranaka. Naime, Nacionalni forum okuplja respektabilan broj stručnjaka i znanstvenika na strateškim područjima, poput ekonomije, financija, tehnologije, turizma i demografije, koji su se bez obzira na ideološke, političke, vjerske i ine različitosti posvetili stvaranju konkretnih sadržaja i iznalaženju rješenja za aktualne probleme.

Dosadašnji rad Nacionalnog foruma zapravo daje jedan kvalitetan temelj za uvjerenje kako bi s takvom političkom opcijom na čelu države došlo i do konkretnih, a ne samo simboličnih promjena. Uostalom, iza Nikice Gabrića uspješna je oftalmološka karijera, a svoje je menadžersko znanje i sposobnost potvrdio osnivanjem najuspješnije oftalmološke klinike u Hrvatskoj. Uz to, ni politika mu nije nepoznat teren, ali praktičnog uma orijentiranog na opipljiv uspjeh i naravi koja doslovno „vrišti“ na ljudsku glupost i nesposobnost očigledno nije mogao smireno podnositi nadmetanja u paljbi praznih riječi, podbadanja radi podbadanja, durenja i svega što čini političko djelovanje i politički dijalog u Hrvatskoj. Međutim, ovoga puta Gabrić ima priliku samostalno, uz potporu intelektualaca i stručnjaka koji su se priklonili njegovoj inicijativi, uzburkati ustajalu političku scenu i s nje potjerati prodavatelje magle.

www.profitiraj.hr