Milanka Opačić ( Foto: Hrt.hr)U sustav socijalne skrbi zadnjih godinu dana prijavilo se deset tisuća novih osoba, rekla je danas na sjednici Vlade potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

To po njezinom mišljenju govori o dubini krize, ali ujedno nameće obvezu uspostave pravednog i učinkovitog sustava socijalne skrbi.

Prema podacima koje je iznijela, njezino ministarstvo ukinulo rješenja za 5.124 osobe koje su neopravdano primale socijalnu pomoć.

Opačić kaže da je bilo i slučajeva u kojima je osoba tri godine u kojima je bila zaposlena primala socijalnu pomoć, a u jednom slučaju isplaćivala se i 12 godina za umrlu osobu.

Novi informatički sustav kontrole takve bi slučajeve i pojave trebao onemogućiti kao i jedinstvena novčana naknada za socijalno ugrožene, na što će se odnositi i samo jedna stavka u državnom proračunu.

Vlada je danas odredila zadržavanje postojeće osnovice za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi u iznosu od 500 kuna, koja je određena još 2008. godine.

Osnovica se ne može odrediti u iznosu manjem od 22,5 posto mjesečnog iznosa relativne linije siromaštva za samačko kućanstvo.

Mjesečni iznos relativne linije siromaštva za samačko kućanstvo utvrđuje se u visini jedne dvanaestine godišnjeg iznosa relativne linije siromaštva koji objavljuje Državni zavod za statistiku.

[infopunkt 7123 8]

Prema zadnjim podacima Državnoga zavoda za statistiku, 22,5 posto mjesečnog iznosa relativne linije siromaštva iznosi 472,50 kuna.

Infopunkt.tv/Hina