Foto: PRESSBaš kao u svijetu, poslovi od kojih se očekuje najveća zarada za nadolazeću generaciju dijele se u tri kategorije: IT, inženjerstvo i viši menadžment.
Na njima svijet ostaje, od njih svijet mnogo očekuje, oni su generacija Y. Mladi u ranim dvadesetim godinama, generacija koja tek zauzima svoje mjesto u poslovnom svijetu, ali generacija koja žudi za moći i bogatstvom.
No, kakva je perspektiva mladih u Hrvatskoj okovanoj krizom i recesijom? Uglavnom nikakva, iako se mladi sve više okreću startup tvrtkama koje se bave inovacijama, IT tehnologijom, inženjerstvom… I to su poslovi kojima su pripadnici generacije Y okrenuti. Baš kao u svijetu, poslovi od kojih se očekuje najveća zarada za nadolazeću generaciju dijele se u tri kategorije: IT, inženjerstvo i viši menadžment. I dok IT i inženjerstvo podrazumijevaju specifična znanja i vještine te za osobama koje imaju takav profil vlada poprilična potražnja, djelatnici u visokom menadžmentu su na cijeni zbog velike odgovornosti koje donosi enormno opterećenje i stres.
Profitiraj.hr donosi nekoliko zanimanja koja upravo generaciji Y omogućavaju velike plaće na godišnjoj razini i u Hrvatskoj.
Inženjer naftnog rudarstva
Posao inženjera naftnog rudarstva ima dvojaku korist. Kao prvo osoba ima titulu inženjera, a kao drugo radi s naftom i plinom, prirodnim resursima koji su itekako bitni za čovječanstvo. Nema što, ovo zanimanje je vrlo unosno i u Hrvatskoj, posebno uzme li se u obzir činjenica da samo Jadran na hrvatskoj strani „krije“ 2,87 milijardi barela nafte zbog čega je (navodno) i sam Exxon zainteresiran za istraživanje hrvatskom podmorja. Nema sumnje da je za ovakvog stručnjaka plaća velika, mnogo veća o dhrvatskog prosjeka, a u SAD-u se kreće oko 100.000 dolara.
Stariji (senior) program inženjer
Softverski inženjer razvija i održava softver. Obzirom na dob i sklonost novim tehnologijama, pripadnici generacije Y izvrsni su kandidati za ovakva visoko plaćena radna mjesta. Naravno, da bi došli do položaja senior softver inženjera moraju imati diplomu prvostupnika i najmanje pet godina radnog iskustva.
IT program manager
I ovo radno mjesto podrazumijeva vrhunsko poznavanje niovih tehnologija te zahtijeva svakodnevno usavršavanje. IT program manager zadužen je za (uspješnu) provedbu IT projekata, no osim specifičnih znanja i vještina, osoba mora imati i vrhunske organizacijske vještine.
Direktor prodaje
Ovo radno mjesto namijenjeno je osobama sklone strategijskom planiranju. Zadaća direktora prodaje podrazumijeva otkrivanje ciljeva prodaje ali i obučavanje nižerangiranih suradnika. Podrazumijeva se suradnja s kolegama radi što učinkovitije prodaje. Osim diplome prvostupnik, za ovo radno mjesto potrebno je i pet godina radnog iskustva.

Ato Kwamina Markin/profitiraj.hr