Foto: PRESSPopularni serijal romana ’50 nijansi sive’ omiljeno je štivo najopasnijih kriminalaca na svijetu koji svoju kaznu služe u američkom zatvoru u Guantanamu na Kubi.

U zloglasnom zatvoru u kojemu boravi 166 zatvorenika odgovornih za terorističke akcije i bombaške napade te onih kažnjenih za smrt američkih i britanskih vojnika, najtraženija je literatura upravo popularan erotski roman ’50 nijansi sive’ , ako je vjerovati američkom kongresniku Jimu Moranu.

Moran kao predstavnik države Virginije s ostalim je delegatima posjetio zatvor i dio gdje se nalaze petorica odgovornih za bombaški napad 11. rujna 2001. na Manhattan. Iznenadio se pri tome da je ‘umjesto Kurana omiljena knjiga terorista svjetski poznati erotski ljubić za kojem su poludjele žene diljem svijeta’.Ova ustanova, koju je predsjednik Obama obećao zatvoriti, strogo je čuvana i skrivena od javnosti, pa rijetko informacije o tom zatvoru ili zatvorenicima izlaze u javnost. Novinarima nije dopušteno ulaziti u većinu odjela zatvora u Guantanamu, pogotovo u one u kojima se nalaze zatvorenici optuženi za terorističke radnje, od kojih većina štrajka glađu iz protesta, ali se ne odriču dobre knjige ili filma.

Foto: PRESS

Medijima je dopuštenu ući u dijelove zatvora gdje vlada ‘veselija atmosfera’ i u knjižnicu koja nudi široku paletu knjiga, dvd-a i časopisa svim zatvorenicima. U bogatoj biblioteci nalazi se eklektična mješavina knjiga na različitim jezicima, od religijskih štiva do uknjiženih Zvjezdanih staza, krimića Agathe Christie, knjiga za samokontrolu i smanjenje stresa do grčkih klasika poput ‘Odiseje’.Nude i novije uratke poput Igra gladi, koje prvo mogu pročitati pa onda gledati film ili kako im je već drago.

Knjižničari u Guantanamu prije su imali pune ruke posla s cenzurama u knjigama ili filmovima. Rezali su eksplicitne scene u filmovima, precrtavali rečenice u tekstu seksualnog konteksta te zacrnjivati razgolićene žene u reklamama ili sportskim časopisima.Srećom to više ne rade kada je o štivu riječ pa zatvorenici mogu uživati u raznim erotskim scenama koje donosi sadomazohistička ljubavna trilogija ‘50 nijansi sive’ autorice E. L. James.

Bestseler koji je prodan u 40 milijuna primjeraka, osim što je oduševio žene diljem svijeta očito oduševljava i okorjele kriminalce koji će ga, kako je najavljeno, uskoro moći gledati i u obliku filma.

Maja Nikolorić/ she.hr

1 Komentar