Posao, kuća, obitelj, raznorazne obaveze – često su primarne. No, upravo je ljeto prilika da se opustite i na ovim visokim temperaturama prigrlite neko dobro štivo na kojem će vam mozak biti zahvalan. Za vas smo pripremili različite prijedloge koji će zasigurno obilježiti ovo ljeto.


Malo povijesti?

Prašina koja pada sa snova – Louis De Bernières
Ako ste ljubitelj klasičnog povijesnog romana, ovo je pravi roman za vas! Louis De Bernières autor je bestselera Mandolina kapetana Corellija, koji je 1995. godine osvojio nagradu Commonwealth Writer’s Prize za najbolju knjigu, a po kojem je 2001. snimljen film s Penélope Cruz i Nicolasom Cageom. U novom romanu autor se ponovo susreće s posljedicama krvavog i opakog rata i ovom epskom pričom još jednom potvrđuje svoj status jednog od ponajboljih romanopisaca 20. stoljeća. Roman je to koji niže slike iz života likova u nastojanju da ustanove kakvu je sreću moguće sazdati od ruševina staroga svijeta…

Na rubu vode – Sara Gruen

U pitanju je svakako neobična radnja. Voda je opet ključan motiv u romanu Sare Gruen. Autorici velike uspješnice Voda za slonove knjige su prevedene na četrdeset i tri jezika i prodale su se u više od deset milijuna primjeraka diljem svijeta. I ovaj roman potvrdio je status prethodnog, zasjeo je na ljestvicama najčitanijih knjiga, a šuška se i o mogućoj ekranizaciji ovog velikog hita. Knjiga je nominirana za nagradu Goodread Choice za najbolji povijesni roman.

Priča je to o iznimno nesimpatičnom triju bogatih i razmaženih Njujorčana koji u vrijeme Drugog svjetskog rata odlaze u Škotsku u potrazi za istinom o čudovištu iz Loch Nessa, o nenadanom buđenju i promjeni mlade žene. Zahvaljujući raskošnom pripovijedanju s iznimnim emocionalnim i narativnim obratima roman privlači i čitatelje i kritiku.

Posljednji vlak za Istanbul – Ayse Kulin

Uzbudljiva, dirljiva i hrabra priča koja je otvara brojna pitanja! Priča koja otkriva sve ljudske napore i želju za životom. Od Istanbula i Marseillea, Ankare i Kaira pa sve do Pariza i Berlina, ovo je priča o ljubavi i bježanju, isprepletana poviješću jednog od najmračnijih perioda u Europi…
Kada se Selva, kći jednog od malobrojnih preostalih otomanskih paša, zaljubila u Rafaela, mladog Židova, njena se porodica protivi braku i odbacuje je. Spremni da započnu novi život, Selva i Rafael odlaze u Francusku, međutim, sreća im i tamo okreće leđa. Počinje Drugi svjetski rat, a mladi ljubavnici su uvučeni u užase Hitlerove ideologije. Dok se nacistička mreža steže oko njih, oni žive u stalnom strahu da će biti uhvaćeni i poslani u koncentracioni logor. U isto vrijeme, Turska očajnički pokušava izbjeći ulazak u rat, pažljivo balansirajući između sila Osovine i Saveznika…

Malo ljubavi i strasti?

Archerov glas

Mia Sheridan je autorica bestselera New York Timesa, USA Todaya i Wall Street Journala. Njezin roman Archerov glas proglašen je najljepšom ljubavnom pričom, a nominiran je i za prestižnu nagradu Goodreads Choice Awards za najbolji ljubavni roman!

Kada mlada Bree Prescott stigne u Pelion, miran gradić uz jezero u saveznoj državi Maine, beznadno se ponada da je to mjesto na kojemu će naposljetku naći silno priželjkivani mir. Užasan događaj iz prošlosti proganja ju i danju i noću, a mali grad čini se savršenim mjestom za novi početak. Prvoga dana boravka u tom gradu, iznenada se susreće s Archerom Haleom, osamljenikom koji čuva tajnu agonije vlastita života, čovjekom kojega nitko u gradu ne vidi ili ne želi vidjeti. Bree osjeća da nešto s njim nije u redu i saznaje da ne može govoriti. Iako cijeli grad ignorira tog čudnog mladića, ona mu se ima potrebu približiti. Archer Hale svoj život proveo je u samoći. Razlog njegove osamljenosti krije se u traumatičnom događaju koji mu se dogodio kada je imao samo sedam godina. Od tada Archer ne govori.

Archerov glas priča je o ženi koju sjećanja vežu za zastrašujuću noć iz prošlosti i muškarcu čija je ljubav ključ za njezinu slobodu.

Vatra i led – Kate Meader

Roman Kate Meader zabavna je i seksi priča koja je osvojila srca čitatelja širom svijeta. Naizgled savršeni muškarci i savršene žene u njezinim romanima osjetljiva su i krhka bića iza čijih se maski kriju ljudi povrijeđenih osjećaja koji ponovno žele pronaći sreću. Istovremeno duhovit i ozbiljan, roman Vatra i led prvi je roman ove autorice preveden na hrvatski jezik koji će, vjerujemo, izazvati veliki interes i za njezinim drugim naslovima.

Malo napetosti i misterija?

Par iz susjedstva – Shari Lapena

Roman koji bilježi velike uspjehe u svijetu! Proglašen je najboljim trilerom u 2016. godini prema stranici Goodreads , knjigom godine 2016. prema WHSmith- u, a postala je i bestseler New York Timesa, Broj 1 bestesler u Kanadi, bestseler časopisa Sunday Times!

Anna i Marco Conti imaju sve – divnu vezu, prekrasan dom, prekrasnu kćer Coru. Marco vodi vlastiti posao, a Anne je svoj napustila i posvetila se brizi i odgoju malene djevojčice. No, jedna večer će sve izmijeniti.

Dadilja im otkazuje u zadnji trenutak. Par će tu večer ostaviti u kući svoju šestomjesečnu djevojčicu potpuno samu i otići na večeru kod susjeda. Vjeruju da će biti dovoljno s vremena na vrijeme provjeriti kako je dijete i spava li čvrsto. Međutim, kad se vrate kući, djeteta više neće biti. Nakon strašnog zločina, glavni osumnjičeni su upravo Anna i Marco. A istina je mnogo kompliciranija nego što se čini! Ono što slijedi je raspadanje obitelji, priča o prevari i nevjeri koja šokira…

U vodu – Paula Hawkins

Treba li Paulu Hawkins, autoricu uspješnice Djevojka u vlaku, posebno predstavljati? Stigao je njezin novi roman koji u samo nekoliko tjedana nakon izlaska bilježi rekordnu prodaju, a kod nas je stigao gotovo u isto vrijeme kad i u Velikoj Britaniji.

Jednako napetim stilom i pronicavim razumijevanjem ljudskih nagona, kojima je očarala milijune čitatelja diljem svijeta svojim senzacionalnim prvijencem, Paula Hawkins donosi novo, uzbudljivo, duboko intrigantno štivo o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost!

Sve knjige možete naručiti na mozaik-knjiga.hr