Kada bismo sastavljali listu najboljih krimića i trilera koji su izašli tijekom posljednje godine i razveselili sve ljubitelje tog žanra, zaista bismo se uhvatili teškog posla. Osim što je riječ o različitim ukusima, posljednju godinu ih je zaista izdano mnogo.

Kad je riječ o krimićima, onda se svakako možemo podičiti s veoma hvaljenim i popularnim domaćim piscima poput najpoznatijih Pavla Pavličića (Tajno ime, Hladna fronta) i Gorana Tribusona (Sestrica s jezera, Gorka čokolada), a ne valja zanemariti ni niz stranih romana koji su se, zahvaljujući državi u kojoj su nastali, imali priliku i ekranizirati”, kažu nam u Mozaik knjizi.

Jednu činjenicu sa sigurnošću možemo ustanoviti: Hrvatsku su poharale „Djevojke“!

Prvu u nizu spomenut ćemo Djevojku u vlaku koja je zasigurno postigla najveći uspjeh, a dodatno ju je popularizirala ekranizacija u kojem glavne uloge tumače Emily Blunt, Justin Theroux, Haley Bennett i Luke Evans. Priča o ženi alkoholičarki iz čije perspektive promatramo događaje koji se smjenjuju vožnjom u vlaku. Djevojka u vlaku prvi je roman Paule Hawkins i ujedno pravo književno čudo koje se odmah po objavljivanju našlo na vrhu najprodavanijih knjiga s obje strane Atlantika i s kojeg ne silazi mjesecima.

S nešto manje pažnje, ali definitivno bez razloga da bude manje primijećena, izdana je i Djevojka iz susjedstva, posljednji objavljeni roman jedne od najznačajnijih autorica kriminalističkih romana –Ruth Rendell.

U svim svojim romanima Ruth Rendell zaranja duboko ispod površine kako bi istražila tajne ljudske psihe. Odnosi koji su u njima nastali i incidenti koji su se dogodili imaju dubok utjecaj – ne samo na preživjele, nego i u iskapanju prave prirode zagonetne prošlosti.

Karijera zla – Što točno dodati u opisu knjige koja je rođena iz pera autorice J.K. Rowling? Treći je to roman u nizu hvaljenih krimića o istražitelju Cormoranu Strikeu, a ušla je u uži izbor za prestižnu britansku književnu nagradu Theakston Old Peculier za najbolji britanski krimić godine. Zov kukavice objavljen je 2013., a Dudov svilac 2014.

Tu je jedna lijepa vijest: Romani o Cormoranu Strikeu Roberta Galbraitha bit će adaptirani za televizijsku seriju za BBC One, u produkciji Brontë Film and Television!

Ja sam hodočasnik (Terry Hayes) – Iznimno aktualna tematika, zanimljivi karakteri, brza, akcijska, duhovita, pametna, pa i osjećajna filmska radnja. Knjiga koja je rodila poseban tip tajnog agenta i upoznala nas sa strahotama terorizma koji nas nažalost okružuje. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Iza zaključanih vrata (B. A. Paris) – Roman Iza zaključanih vrata velika je književna senzacija, roman koji će vas držati dugo budnima i uvjerljivo uvesti u svijest psihopate. Napeta priča koju čitatelji ne ispuštaju iz ruku ostavlja bez daha i potiče da poslije čitanja ovoga romana sve gledamo drugim očima.

Noviteti!

Novi nordijski krimić BRAT proslavljenog autora oduševljava svojom pričom, likovima i atmosferom!

Bestseler Plivač autora Joakima Zandera objavljen je u 30 zemalja i postao je međunarodni bestseler, a u Sjedinjenim Američkim Državama planiraju snimiti film po njemu. Novi roman BRAT je nominiran za Švedsku nagradu za kriminalističke romane.

Zander je još jednom pronalazi temu koja je aktualna, suvremena, uzbudljiva i neizvjesna. Dobro izrađen politički triler dotiče se tema krivnje, osvete i iskupljenja. Ovaj impresivan roman ponovo je pokazao vještinu koju Zander i dalje uspješno brusi.

Yasmine Ajam zavjetovala se da će uvijek štititi svojega mlađeg brata od surovoga života u štokholmskom predgrađu. Međutim, to je obećanje prekršila onoga dana kad je pobjegla od svoje prošlosti i od tmurnoga predgrađa Bergorta u New York. Nakon nekog vremena Yasmine prima vijest da joj je brat Fadi poginuo u Siriji, ali i fotografije koje ukazuju na to da je zapravo živ. Yasmine se ubrzo vraća se u Stockholm sa željom da pronađe brata, mrtvog ili živog.

A što nas očekuje?

Laž (C.L.Taylor) – Sunday time bestseler, knjiga nominirana za dvije prestižne nagrade: Knjiga s najviše preporuka i Knjiga s najegzotičnijim mjestom radnje, te je zauzela čak 9. mjesto na listi najprodavanijih knjiga na Amazonu!

Novi hit krimić Laž uzbudljiv je i napet roman koji će otvoriti temu o povjerenju i prijateljstvu. Briljantan način pripovijedanja oduševio je čitatelje, a autorica spretno i vješto slaže slagalice iz stranice u stranicu do konačne slike o misteriju koji progoni glavnu junakinju.

Jedno je sigurno: na kraju čitanja bit će vam krivo što je knjiga gotova i bit će vam se teško oprostiti od likova. Glavna junakinja još će uvijek biti obavijen tajnom, ali jedno će biti potvrđeno: C. L. Taylor zaista ima talent za stvaranje vrhunske psihološke priče!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here