Autor:
Zvonimir Milčec

Zvonimir MilčecAko krenem u španciranciju, nameće mi se podjela grada po nekadašnjim općinama ili današnjim četvrtima. Grad se  poslije 2. svjetskog rata dijelil na rajone. Tak je I. rajon bil Donji grad, II. Medveščak, III. Maksimir, broj IV je pripadal Trnju, a V. je bil Trešnjevka. Današnje četvrti teritorijalno bi se mogle mjeriti s bivšim općinama, a po funkciji i moći bliže su bivšim mjesnim zajednicama, iako po broju ni blizu njima.

Zagreb je sve do 31. siječnja 1994., kad su službeno dokinute, bil rasparceliran na čak 216 mjesnih zajednica, nakon čega je podijeljen na 17 četvrti. Prostorno su Sesvete najveća, čak  165,238 km2, a slijedi ih Brezovica sa 127,39 km2. Po napučenosti Brezovica je sa 10.837 stanovnika najmanja, a slijedi je Podsljeme (Šestine, Gračani i Markuševec) sa 17.531 stanovnikom. Najnapučeniji je, naravno, Donji grad, koji ih na samo 3016 km2 udomljuje čak 45.178! Slijedi ga Trnje sa 10.125 km2 i 45.199 stanovnika. Ima Zagreb i četvrti koje bi se po broju stanovnika mogle ubrojiti u najveće gradove u državi. To su Trešnjevka s više od 120.000 stanovnika, Novi Zagreb s više od 100.000 i Dubrava s blizu sto. Te tri nekadašnje općine danas se dijele na po dvije četvrti: Trešnjevka sjever i Jug, Dubrava Gornja i Donja te Novi Zagreb istok i zapad.

MKA je formula koja se u četvrtima najčešće izgovara i ogovara. Jer, za male komunalne akcije nikad dosta! Isprva  sam mislil da je riječ o športskom društvu, pogotovo kad sam shvatil da je član Vijeća moje četvrti Maksimir Dinamova legenda Rudi Belin! A kad sam već u kvadraturi kvartova, nemrem izbjeći i malo lokalpatriotizma pa s ponosom pitam: koja se još četvrt može mjeriti s Maksimirom, koji je sjedište i BBB-a i ZOO-a?