Svi mi želimo živjeti u prostoru u kojem ćemo se osjećati ugodno i koji će ostavljati dobar estetski dojam, kako na nas, tako i na druge.

Baš zbog toga mnogo pažnje posvećujemo unutrašnjosti naše kuće, jer to je mjesto na kojem ćemo provoditi većinu svog slobodnog vremena. No, jednako je bitna i vanjština našeg doma, uključujući i dvorište koje nam daje priliku uživati na svježem zraku, u okruženju kakvo smo si sami organizirali.

A osim dvorišta još važniji estetski dojam ostavlja vanjski dio kuće, na koji će slučajni prolaznici prvi obratiti pažnju, kao i naši gosti. Zato je bitno pogoditi pravu kombinaciju boja između krova i fasade, ali i dodati detalje kojima će se vanjština našeg doma dodatno istaknuti.

Međutim, još je važnije misliti na toplinsku izolaciju, kao i borbu protiv vlage te negativnog utjecaja vlage i oborina. Srećom, danas postoje estetski ugodna rješenja koja rješavaju sve ključne probleme vezane uz vanjske zidove…

Kuća ne smije biti bez fasade

Prizori kuća bez fasade česti su u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a riječ je o velikoj greški koju nitko ne bi trebao raditi. Naime, u budžet za izgradnju kuće morate uračunati i postavljanje fasade, jer ne samo što će vaš dom izgledati nedovršen i zapušten, već ćete konstantno gubiti novac na njegovom zagrijavanju.

Naime, fasada nam daje odgovarajuću toplinsku izolaciju, što će se osjetiti na računu za grijanje tijekom godine, pogotovo u vremenima kada cijena energije postaje sve skuplja. Također, zidovi su izloženi velikim temperaturnim razlikama bez fasade pa može s vremenom doći do nepotrebnih strukturnih oštećenja.

Dobra je stvar kod fasade da postoje različite boje koje možemo koristiti. Bilo da preferirate klasičnu bijelu i su vam možda draže pastelne, odnosno žarke boje, uvijek pri konačnoj odluci uzmite u obzir boju krova i donjeg dijela zida, kako biste dobili savršenu kombinaciju, koja će pokazati da imate dobar ukus i znate kako učiniti vaš prostor estetski privlačnim…

Dekoracije mogu biti i korisne

Već smo spomenuli donji dio zida čija bi boja trebala biti usklađena s bojom fasade, no radi se o dijelu kuće koji je također vrlo važan po pitanju toplinske izolacije, kao i pri borbi protiv vlage te negativnog utjecaja oborina, zbog čega ga treba adekvatno zaštititi.

A odlično je što danas postoji ukrasni kamen koji će zaštititi vašu kuću od vlage i oborina, a također i osigurati elegantni završni izgled kuće. Pa tako Pietra nudi dekorativni kamen klasičnih nijansi boji i rustikalnog izgleda, ali i moderne varijante inovativnih oblika.

Bunja kamen još jedno je estetsko rješenje koje možete koristiti u donjem dijelu vanjskih zidova, jer odlikuje se izvrsnom otpornošću na vanjske utjecaje. Od svijetle do tamno bež Pietra project nudi široku paletu boja, uz bunja kamen koji nema elektrostatičkog naboja pa se na podlogama ne nakuplja prašina…

Dodatni detalji zlata vrijede

Osim fasade i dekorativnog kamena u donjem dijelu zidova, postoji još pregršt malih detalja koji će dodatno uljepšati vanjštinu vaše kuće.

Rješenja je bezbroj, od svjetala na nekom od zidova, biljaka penjačica i atraktivnih cvjetnjaka oko ulaznih vrata, do impresivnih pročelja protkanih modernim detaljima pa čak i stupova koji pokazuju da je ulazak u vašu kuću nešto zaista posebno.

U svakom slučaju, vaša kuća uistinu može izgledati impresivno na prvi pogled, pod uvjetom da ste uložili truda da joj osigurate pravi izbor boja te pronašli detalje koji je uljepšavaju, ali joj i daju prijeko potrebnu izolaciju i zaštitu od vlage, što će joj osim ljepote osigurati i dugovječnost…