Foto: Infopunkt.tvVlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedloge zakona o prostornom uređenju, zakona o gradnji i zakona o građevinskoj inspekciji.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš napomenula je kako se ovim zakonima uvodi veća transparentnost sustava, brže donošenje odluka i veća odgovornost uključenih u sustav.

“Sustav prostornih planova je posložen na državni, županijski te općinski i u svaki će se moći intervenirati i izdavati dozvole. Mi danas planiramo, planiramo, planiramo i onda vidimo da smo se zeznuli i vratimo se na početak”, rekla je ministrica.

[infopunkt 7152 3]

[infopunkt 7152 4]

Nakon što zakoni budu usvojeni bit će potrebna samo jedna dozvola (građevinska) koja će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije, a vrijedit će tri godine.

Osim toga, postojat će i rokovi za dovršenje fasade na objektima. Fasada će morati biti gotova za pet do deset godina za 5 do 10 godina. Premijer je komentirao da mu je drago što su postavljeni rokovi za, kako kaže, fenomen na ovim prostorima.

“To nije samo estetski problem, već i energetski. Postavili ste kriterije koje bi možda mogli i postrožiti”, rekao je Milanović.

[infopunkt 7152 8]

Infopunkt.tv