Novo spuštanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske na „negativne“, ali i vrlo jasnu poruku agencije Standard&Poor’s o mogućnosti skorog smanjenja i ovako lošeg, neinvesticijskog kreditnog rejtinga zemlje, Hrvatska udruga poslodavaca ocjenjuje vrlo ozbiljnim upozorenjem koje nositelji ekonomske vlasti ne smiju ignorirati.

Nakon pet godina uporne recesije i pada životnog standarda građana, dodatno slabljenje gospodarskih izgleda, uvjetovano narušavanjem ionako krhkog povjerenja investitora (i domaćih i stranih) u hrvatsku ekonomiju zbog mogućeg daljnjeg smanjenja kreditnog rejtinga, moglo bi rezultirati ne samo ozbiljnim gospodarskim već i društvenim posljedicama.

Iako je Vlada poduzela određene mjere i radi na pokretanju nekih od nužnih reformi, to nije dovoljno jer stanje u gospodarstvu i dalje je vrlo loše pa ovakva ocjena najveće svjetske kreditne agencije nažalost nije neočekivana. Ona je još jedan dokaz onoga što je HUP već nebrojeno puta ponovio – bez ubrzanja nužnih reformi koje bi stabilizirale javne financije i omogućile poboljšanje poslovne klime u zemlji ne možemo očekivati ni zadržavanje našeg kreditnog rejtinga, a još manje toliko potreban gospodarski oporavak.

Pritom nema nepoznanica oko onog što trebamo napraviti, jer oko toga postoji suglasnost najrelevantnijih i domaćih i stranih stručnjaka. Hrvatskoj je prije svega potrebna hitna, sveobuhvatna reforma javnog i državnog sektora s ciljem povećanja odgovornosti upravljanja i efikasnosti rada te smanjenja troškova. Usporedno s reformom javnog i državnog sektora potrebno je početi i sa smanjivanjem previsokih državnih nameta na gospodarstvo čime bi povećali njegovu konkurentnost i sposobnost rasta i razvoja, investiranja i otvaranja novih radnih mjesta.

HUP još jednom apelira na Vladu da brže, odlučnije i sveobuhvatnije provodi i pokreće reforme te stvori povoljnije uvjete za poslovanje. Hrvatska nema alternative ako konačno želi krenuti putem oporavka i zato bismo oko toga trebali postići širi društveni konsenzus jer svako dalje odgađanje i otezanje provedbi reformi ugrožava budućnost svih nas.

HUP je, kao odgovoran socijalni partner, uvijek bio i ostaje spreman dati punu podršku i bezrezervnu potporu Vladi u provođenju nužnih promjena. HUP poziva i druge socijalne partnere, ali i sve aktere u društvu, da daju podršku Vladi za ubrzanje reformi i pomognu u njihovoj provedbi kako bismo spriječili ne samo daljnje urušavanje kreditnog rejtinga i gospodarstva već i cjelokupnog društva čija vitalnost izravno ovisi o gospodarskoj uspješnosti.