Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

Luka RitzTek godinu dana zatvora dobio je jedan od trojice napadača na zagrebačkog maturanta Luku Ritza. Presuda zagrebačkog Općinskog kaznenog suda za mladež je nepravomoćna.

Ostatak trojke izvukao se bez zatvorske kazne. Zbog nasilničkog ponašanja drugom mladiću je izrečena odgojna mjera, dok je protiv trećeg optuženog za nasilničko ponašanje i teške tjelesne ozljede, obustavljen postupak jer je već bio u odgojnoj ustanovi.

Mladić koji je osuđen na zatvorsku kaznu u međuvremenu je postao punoljetan, a teretilo ga se za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, potvrdio je Hini glasnogovornik Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić.

Presuda napadačima trebala je biti donesena još početkom mjeseca, ali je odluka odgođena zbog neusuglašenih mišljenja vještaka. Zagrebački vještaci su tvrdili da je smrt Luke Ritza uzrokovala aneurizma, dok su splitski i riječki vještaci tvrdili da je preminuo od posljedica premlaćivanja.

Sud je u konačnici ipak zauzeo stav da je smrt Luke Ritza bila posljedica napada. Luka Ritz napadnut je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2008. na Mostu slobode, a preminuo je desetak dana kasnije zbog izljeva krvi u mozak.

Napadači su uhićeni tek u listopadu 2008. nakon što su Lukini prijatelji oblijepili grad plakatima s fotorobotom njegovog napadača i napisima “Zagrebe zašto štitiš ubojicu” te “Blago čovjeku kojeg ne optužuje vlastita savjest”.

Jedan od optuženih mladića uhićen je i u listopadu prošle godine zbog napada na dvojicu maloljetnika ispred trgovačkog centra Avenue Mall-a u Novom Zagrebu.

Dosadašnje kazne i odgojne mjere nisu promijenile ponašanje nasilnika. Jesu li bile neodgovarajuće ili suviše kratke trebali bi odgovoriti stručnjaci. U međuvremenu, djeca i njihovi roditelji se s pravom pitaju hoće li ih isti huligani i za godinu dana terorizirati i premlaćivati.