Početna Vijesti Business Standard & Poor’s snizio izglede za rejting Zagreba

Standard & Poor’s snizio izglede za rejting Zagreba

Agencija Standard & Poors’s (S&P) snizila je u srijedu prognozu kreditnog rejtinga grada Zagreba sa stabilne na negativnu, zadržavši mu važeći dugoročni rejting na BB+, nakon što je prošloga tjedna smanjila izglede za kreditni rejting države.
Po metodologiji S&P-a, lokalne i regionalne vlasti mogu imati veći rejting od države, ako su njihove kreditne karakteristike bolje i ako im ne prijeti rizik da im država mora financijski pomoći. No, analitičari te agencije smatraju da lokalne vlasti, uključujući Zagreb, trenutačno ne ispunjavaju te uvjete.

Među ostalim, S&P smatra da Zagreb nema dovoljnu financijsku autonomiju da bi se učinkovito odupro značajnoj državnoj intervenciji, posebice promjenama u području stope podijele poreza. Stoga Zagreb ne može imati veći rejting od Hrvatske, navodi se u izvješću S&P-a.

Ta je agencija prošlog tjedna snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu, zadržavši važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Navela je pritom da revizija prognoze hrvatskog rejtinga odražava stajalište te agencije da će nastavak slabosti gospodarstva, zajedno s ograničenim dosezima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procjenjivalo.

Negativni izgledi Zagreba znače da bi mu S&P u idućih 12 mjeseci mogao smanjiti rejting, čak i ako rejting države ostane nepromijenjen, u slučaju da se značajnije pogorša situacija u proračunu grada ili njegova likvidnost. A to bi se dogodilo ako padnu proračunski prihodi ili se pokaže potreba da vlasti moraju dodatno podržati kompaniju Zagrebački Holding.

Smanjenje rejtinga Zagrebu moglo bi uslijediti i ako se smanji kreditni rejting države. Isto tako, ako se povećaju izgledi za rejting Hrvatske na stabilne, vjerojatno bi se povećali i izgledi za Zagreb, navodi se u priopćenju S&P-a.

Hina

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here