Autor:
Maja Jagar (PET+)

Maja JagarKoja je žena lijepa? Može li se ljepota izmjeriti? Pogledavši film „Prelijepa Amerika“ i razmišljajući o idealu ljepote o kojem govore poznati kreatori, fotografi i urednici modnih časopisa, osvrnula sam se malo oko sebe i na sebe.

Može li se taj ideal ljepote ipak dostići? Je li on univerzalan?

Imajući na umu da agencije u Milanu, prijestolnici svjetske mode, ne primaju djevojke s opsegom bokova širim od 90 cm, uzela sam krojački metar i odlučila provjeriti koliko sam ja blizu tom idealu. Oduvijek mi svi govore da sam „kost i koža“ pa vjerojatno neću imati više od kojeg dodatnog centimetra, pomislila sam.

Mjerenje je pokazalo sljedeće rezultate: 97-74-99. Visoka sam 178 cm i imam 60 kg. Za Milano bih morala izgubiti desetak kilograma i  po isto toliko centimetara na sve tri razine. Uf!

Zamolila sam i svoje prijateljice da se izmjere: 88 – 69 – 110, 93 – 74 – 99, 90 -67 -97, 89 – 72 – 102, 82 – 72 – 92… sve su visoke između 174 i 182 cm. Malo koja bi mogla za Milano, ali to nas više niti ne zanima.

Bismo li u nekom drugom povijesnom razdoblju „bolje prošle“ ? Jesu li imperativi ljepote oduvijek bili ovakvi? Što bi nam se sviđalo da se nismo rodile u ovom stoljeću?

Relativnost ideala ljepote

„Za ljepotu moramo trpjeti“ govori Laura i nastavlja: „Meni i mojim prijateljicama lijepo je kada nemamo nijednu dlačicu na licu. Brijemo obrve, a pincetom čupamo trepavice. To je vrlo bolan postupak koji traje i po nekoliko sati. Ako nam priroda nije podarila visoko čelo, brijemo kosu na prednjoj strani glave kako bismo dobili takav dojam. Ističemo trbuh, koji asocira na zdravlje i plodnost a odvratno nam je vidjeti bujne grudi, s obzirom da živimo u 15. stoljeću kršćanske Europe. Ako ih neka kojim slučajem ima, skrivamo ih na sve moguće načine. Haljinama ravnog kroja i ljepljivom vrpcom. Dojam oblog trbuha postižemo posebnim krojem haljine ili mekanim jastučićima.“

Viktoriji je cilj postići figuru pješčanog sata. „Korzetom uspijem stanjiti struk i za 10 cm“, kaže. Tako stegnute, djevojke nisu mogle fizički raditi niti se puno kretati, pa je uzak struk mogla imati samo dama iz visokog društva. Viktorija je to nasreću bila, makar bi se pri svakom malo većem naporu rušila u nesvijest iz koje bi je budili mirišljavim solima.

S dobivanjem prava glasa (u Velikoj Britaniji ga žene stječu 1919. godine) u modu dolaze široka ramena, ravne grudi i uski bokovi. Struk se gubi, a kosa postaje kraća. Androgini izgled daje ženi moć da bude jednaka muškarcu te da odbaci pasivnost i slabost koje su stoljećima pripisivane ženskom rodu. Senzualni dijelovi tijela prestaju biti grudi, struk ili bokovi a ističu se noge i leđa.

Po završetku Drugog svjetskog rata priča se mijenja. Izmučenom svijetu je ponovno potrebna bujna žena. Ona koja asocira na plodnost, sigurnost, dom i opstanak, oporavak. Visokim potpeticama naglašava se ženska linija tijela i tako se pridonosi senzualnosti pri hodu. U modu se vraća duga kosa. Ideal predstavljaju žene izrazitih grudi i bokova, poput Sofije Loren. Marija je vrlo skladna, ali je nažalost vitka i nema bujne obline. U svoj grudnjak dodaje vatu i stavlja jastučiće na stražnjicu kako bi se što bolje uklopila u ideal ljepote svog vremena.

Maja JagarŠto je danas u modi? S jedne strane to je manekenski, anoreksičan, androgini izgled dok je s druge na cijeni skladna građa sa vrlo bujnim oblinama. Nazovimo ga „pornografskim modelom“ žene. Problem je što ni jedan ni drugi model nije lako dostići i vrlo malo žena se rađa s takvom građom. Tako možemo otići u dvije krajnosti – u izgladnjivanje ili u rekonstrukciju tijela. Implantati, liposukcija, injekcije kolagena, korektivne operacije… mogućnosti su beskrajne.

Zaključak koji se nameće iz ovog malog povijesnog pregleda jest da svako vrijeme donosi nešto novo. Što će biti u modi za desetak godina, teško je predvidjeti. Možemo se jedino nadati da će upravo naš „nedostatak“ uskoro postati hit.

Ja sam osobno odustala od borbe s vjetrenjačama. Ne zbog toga što mi opseg bokova iznosi 1 metar, već zato što mi se znalo dogoditi da nakon listanja ženskih časopisa idućih pola sata provedem smišljajući kako ću namaknuti novac za sve te divne preparate. Kako li ću samo biti sretna kada mi ten zablista, bedra budu bez trunke celulita, a kosa tako savršeno mekana. A ako kupim i onu divnu kremu za tijelo sa strane broj 40 možda i ja nađem tako krasnog dečka. Djevojka na slici sugerira da ima uspjeha u tome pa… tko zna? :-) I tako unedogled, svaki dan bih smišljala što novo moram kupiti, ako bi reklama bila dovoljno privlačna.

S vremenom mi je postajalo sve jasnije da ne možemo birati svoje fizičke karakteristike niti ih drastično mijenjati kozmetičkim proizvodima. To mi je mnogo pomoglo u kreiranju zdravijeg odnosa kako prema svom tijelu, tako i prema tijelima drugih ljudi. Priroda nam je dala toliko različitih oblika. Zar je neko tanko dugačko drvo s rozim cvjetićima ljepše od onog debeljaškastog i kratkog narančastih cvjetića? Bi li se jabuka trebala potruditi zadobiti oblik kruške?

Ono što možemo učiniti je početi donositi kvalitetne životne odluke. Kretati se, zdravo se hraniti, njegovati se, provoditi vrijeme u kvalitetnom društvu, čitati zanimljive knjige i gledati dobre filmove, ukratko – baviti se različitim aktivnostima koje nam donose zadovoljstvo i mir. Svakim danom proširivati svoje vidike.

Fokusom na vanjštinu definitivno ih sužavamo.

članice udruge Pet+ u društvu voditeljice Jelene Balabanić Mavrović

3 Komentari

  1. Maja!!! Ja sam išla na radionice u školi koje je vodila ova cura i bilo je super. Jako je draga i pametna i o svemu se može s Majom razgovarati.Da su bar i drugi profesori takvi! Super si!! Baš se dobro osjećam što sam ovo pročitala.