Milan Bandić (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Gradonačelnik Milan Bandić čestitao je Zagrepčanima Dana hrvatske neovisnosti, 8. listopada. Također je pozvao sugrađane da istaknu zastave na pročelja zgrada. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Slaveći Dan hrvatske neovisnosti prisjećamo se ratne 1991. i vremena kada se hrvatski narod susreo s mogućnošću ostvarenja svoga stoljetnog sna o slobodi i neovisnosti, ali i s okrutnom velikosrpskom agresijom, koja je predstavljala negaciju svih ljudskih, narodnih i demokratskih vrijednosti.

Uzdajući se, prije svega, u vlastite snage, hrvatski narod je u tom vremenu pokazao iznimnu snagu, odlučnost i zajedništvo. To nas je dovelo do toliko željene slobode i samostalnosti.

Iako i danas ima onih koji s antipatijom i zlonamjerno gledaju na naša zajednička postignuća, koji ih pokušavaju omalovažiti, često nastojeći prekrojiti povijest, budimo ponosni na ono što smo stvorili, na zajedništvo zbog kojega smo uspjeli.

Ne dopustimo da u zaborav padnu mnogobrojne žrtve za našu domovinu i da nam drugi pišu povijest. Zbog najboljih među nama, koji su dali živote i zdravlje za Hrvatsku te zbog naraštaja koji tek stasaju, ne dozvolimo da nam Hrvatska bude teret, već željeno okruženje, koje ćemo čuvati, razvijati i voljeti.

Jedino nam uređena i samosvjesna vlastita država može dati okvir za stvaranje blagostanja, razvitka i ugodnog življenja. A da bi nam Hrvatska bila još bolja, treba nam još više mudrosti, zajedništva, solidarnosti, ponosa i poštovanja vlastitog identiteta te predanog i poštenog rada.

U tom duhu i uz poziv da s ponosom istaknemo hrvatske zastave na naša pročelja, svim Zagrepčanima i Zagrepčankama i svim hrvatskim građanima čestitam Dan neovisnosti!