Popularna i međunarodno nagrađivana mobilna aplikacija Turističke zajednice grada Zagreba «Zagreb Be There» dobila je nove adventske sadržaje, a glavna je zvijezda gospodin Alojz, dobri duh zagrebačkog Božića.

Uz pomoć aplikacije, u posebnoj novoj ruti Foodie Zagreb, Alojz posjetiteljima Zagreba otkriva gdje okusiti najbolje tradicionalne blagdanske zalogaje. On osim toga posjećuje događanja, druži se s ljudima, zna gdje je najbolje slavlje, a sve dogodovštine bilježi i objavljuje putem društvenih mreža. Tako je tijekom adventskog razdoblja preuzeo Instagram profil zagrebačke Turističke zajednice. «Alojz je zagrebačka adventska posvuduša», tako ga je opisao Nikola Žinić, jedan od kreatora aplikacije.

Novost u aplikaciji je i ruta Christmas Heritage koja posjetitelje upoznaje s tradicijom slavljenja Božića u Zagrebu. Na ovoj se ruti nalaze mnogobrojne sakralne lokacije poput Katedrale ili kapelice Sv. Dizma kao i događanja poput Božića starog Zagreba, Festivala božićnih kolača i kolačića ili izložbe Advent u Hrvatskoj kući. Ruta Advent Zagreb kao i prošle godine posjetitelje vodi kroz zanimljive adventske lokacije u gradu – Ledeni park, Advent na Zrinjevcu, Fuliranje i druge. Kao i do sada, korisnici aplikacije mogu osvojiti nagradu ako se putem pametnog telefona prijave na svakoj lokaciji pojedine rute, a nagrada je Zagreb Be There šalica za tople napitke.

Zagreb Be There mobilna je aplikacija Turističke zajednice grada Zagreba koja posjetiteljima grada predlaže različite tematske puteve za obilazak grada uz pomoć pametnih telefona. Među njima su i neke skrivene, manje razvikane zanimljivosti u gradu, kao i mogućnost osvajanja nagrada.

Uz tri nove adventske rute, aplikacija ih nudi još šest, od koje svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način. Na ruti Space Explorer nalaze se lokacije svih prizemljenih planeta sunčeva sustava iz umjetničkih instalacija Ivana Kožarića i Davora Preisa. Ruta Hidden Spots otkriva posljednji gornjogradski bunar ili napušteno groblje u Jurjevskoj. Na ruti Indie Zagreb nalaze se primjerice Muzej prekinutih veza ili spomen-ploča Tomislavu Gotovcu Zagreb, volim te u Ilici. Tu su još i rute Refreshing Zagreb, Classic Zagreb te Arty Zagreb – nju su sastavili poznati zagrebački umjetnici.

Aplikacija je besplatna i dostupna na Android i iPhone uređajima, a može se downloadati s mikrostranice betherezagreb.com ili putem QR koda na lecima koji se mogu pronaći na svim važnijim turističkim punktovima u Zagrebu. Aplikacija je do sada osvojila nekoliko nagrada, među kojima i nagradu za najbolju digitalnu turističku promociju u Europi (Tourism&Strategy Festival, Paris, 2015.) te za turističku inovaciju godine (Dani hrvatskog turizma, Opatija, 2015.)

Fotograf: Domagoj Kunić