Početna _playlist FOTO: Zahvala zagrebačkim braniteljima

FOTO: Zahvala zagrebačkim braniteljima

Obilježavanje Dana branitelja Grada Zagreba počelo je jutros polaganjem vijenaca kod Zida boli, Središnjeg križa u Aleji branitelja i na grobnicu dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, te na grobnicu neidentificiranih žrtava Domovinskog rata na Krematoriju. Potom je program nastavljen svečanim primanjem zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojba i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskoga rata u palači Dverce. Domaćin je bio gradonačelnik Milan Bandić.

Primanju su između ostalih nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac i načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin.

Pozdravljajući predstavnike braniteljskih udruga i branitelje te im čestitavši Dan branitelja, gradonačelnik Bandić je rekao kako je Zagreb dao najveći brojčani, moralni i materijalni doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Istaknuo je kako branitelji ne mogu biti “moneta za potkusurivanje” u dnevno-političkim stranačkim interesima pa je zato grad Zagreb, kako je kazao, primjereno u svakom svom kvartu obilježio uspomenu na stradanje svakoga dragovoljca.

Dan branitelja Grada Zagreba (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

“Na taj se način borimo protiv povijesnog zaborava”, rekao je Bandić, dodavši kako ne smijemo zaboraviti da su ideali i ciljevi hrvatskih antifašista bili i ostali isti kao i onih Domovinskog rata. Ocijenio je kako su se i jedni i drugi žrtvovali za slobodu domovine protiv mračnih i zločinačkih okupacijskih sila.

Protiv nacističke politike Slobodana Miloševića

“Karakter Domovinskog rata je antifašistički”, kazao je gradonačelnik Bandić, dodavši da su se branitelji borili protiv sila mraka, velikosrpske politike i nacističke politike Slobodana Miloševića.

Gradonačelnik je također podsjetio kako se ne smije zaboraviti da je među prvima Vatikan priznao suverenu Republiku Hrvatsku te je pozvao sve da na dostojanstven način dočekaju Svetoga oca Benedikta XVI. koji ovog vikenda, 4. i 5. lipnja dolazi u pohod Hrvatskoj.

Ne treba se bojati ulaska u EU

Zapovjednik bivše zagrebačke operativne skupine general Darko Grdić podsjetio je na doprinos Zagreba u obrani Hrvatske istaknuvši da je Zagreb dao 11 brigada Hrvatske vojske, gardijske postrojbe, specijalnu policiju, policiju, narodnu zaštitu i civilnu zaštitu.

Dan branitelja Grada Zagreba (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Naglasio je i kako je u obrani Hrvatske poginulo 400 pripadnika zagrebačkih postrojba, a 1200 ih je ranjeno.

Predsjednik zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba Mirko Ljubičić podsjetio je na zagrebačku Hvidru, koja je, kako kaže, prva poduprla ulazak Hrvatske u NATO savez pa se HVIDR-a sad sprema poduprijeti i što brži ulazak Hrvatske u EU. “Ne treba se bojati ulaska u EU jer ni jedna zemlja još nije izašla iz NATO-a niti iz Europske unije”, rekao je Ljubičić. (Online-Zagreb.hr /Hina)

[nggallery id=498]

U videu su korištene snimke Gordana Lederera, fotografa i televizijskog snimatelja HTV-a koji je poginuo nedaleko od Hrvatske Kostajnice 10. kolovoza 1991. godine.

[youtube ZuFi_NmuzbY&NR=1 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here