U krvavim sukobima koje je izazvali huligani ozlijeđene su 33 osobe, 21 interventni policajac i 12 građana, a policija je do večernjih sati privela 58 osoba. Od 800 do 1000 osoba poslije 14 sati odvojilo se od prosvjednika na Trgu bana Jelačića i pokušalo prići blokiranom Markovom trgu. Nekolicina najagresivnijih nasrnula je na policiju gađajući specijalce ciglama, kamenjem i svime što su dohvatili. Neko vrijeme policajci su trpjeli nasilje, a onda su od Krvavog mosta počeli potiskivati izgrednike Radićevom ulicom nazad prema Trgu bana Jelačića.

na Krvavom mostu (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Prolazeći Radićevom huligani su uništavali sve pred sobom. S obližnjeg gradilišta čak su donijeli kadu punu cigli i bacali ih na policiju, izloge, prozore pa i na novinarske ekipe. Napadnute su novinarsko snimateljske ekipe HTV-a, Nove TV, RTL-a. Materijalne štete još nisu procijenjene.

u Radićevoj (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Mirni skup na Jelačićevu trgu “Stop progonu hrvatskih branitelja” u organizaciji “Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996” zasjenio je izgred huligana. Prosvjed je sazvan kao podrška vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi, ali se pretvorio u nezadovoljstvo aktualnom politikom. Sudjelovalo je oko 15.000 prosvjednika.

transparent na spomeniku (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)– Nisam ni u najgoroj noćnoj mori mogao sanjati da će mi Srbi suditi u vlastitoj državi za koju sam se borio,- rekao je branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Petar Janjić Tromblon na današnjem prosvjedu.

Strane agencije također su izvijestile o prosvjedima u Zagrebu, a agencija Tanjug u opsežnom izvješću javlja da je braniteljski prosvjed na Trgu bana Jelačića protekao uz obilje govora mržnje i antisrpske retorike. Ta agencija posebno navodi transparent obješen na spomenik banu Jelačiću kojim se grubo vrijeđao Vojislav Stanimirović.

Prosvjed na Trgu završio je u 15.10 sati. Osvrčući se današnje izgrede glasnogovornik Vlade RH Mladen Pavić rekao je kako su u organizaciji sudjelovale i oporbene stranke. Međutim, na izravno pitanje o kojim je strankama riječ nije želio odgovoriti.

transparent prosvjednika (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

FOTOGALERIJA: Izgredi i prosvjed branitelja (Foto: Saša Zinaja)

[nggallery id=407]

2 Komentari