Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Gradonačelnik čestitao Zagrepčanima Novu godinu (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Ispraćaj Stare i doček Nove godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odradio u svome dobro poznatom stilu – u sat i pol obišao je beskućnike u Velikoj Kosnici, Hitnu pomoć u Heinzelovoj, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba u Savskoj i Policijsku upravu zagrebačku. Potom je još stigao počastiti novinare u Gradskoj kavani i u ponoć s pozornice na Trgu bana Jelačića poželjeti Zagrepčanima sretnu i uspješnu 2011. godinu. Nakon čestitanja i kraćeg zadržavanja upravo je odlazio s Trga kada je na središnju gradsku proslavu navratio predsjednik države Ivo Josipović u pratnji Miranda Mrsića i Borisa Šprema. Mimoišli su se za samo nekoliko sekundi.

Za beskućnike u Velikoj Kosnici gradonačelnik je imao nešto više vremena. Susreo je ondje stare znance od četverogodišnjeg dječaka kojemu je dao 50 kuna do ostalih stanara s kojima je nakratko prezalogajio i nazdravio. Kasnije je odgovarajući na pitanje novinara “Što znači da se neki u novim okolnostima nisu snašli?” pojasnio kako u utakmici rada i kapitala ima uvijek onih koji se nađu na rubu, na granici, na margini. Zadaća je svake odgovorne uprave pomoći im.

na Trgu bana Jelačića (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Sama Velika Kosnica je i preko ruba Zagreba, no ipak u njoj beskućnici imaju kvalitetan smještaj u više objekata. Ludvig Matić, tajnik Crvenog križa s ponosom ističe kako u svakoj sobi imaju televizor. Od knjižnica, kazališta i svih onih sadržaja koji život u gradu čine veoma udobnim su poprilično daleko, sada i doslovno, a ne samo u prenesenom smislu. U Veliku Kosnicu su dijelom preselili beskućnici iz gradskih skloništa, najprije iz Grgura Ninskog a uskoro će i iz Heinzelove.

Veoma srdačno gradonačelnika Bandića dočekala je ravnateljica Slobodanka Keleuva u Hitnoj u Heinzelovoj. Provela je goste kroz nove prostore za rad te rekla kako je posljednji dan u godini protekao relativno mirno. U prometnim nesrećama bilo je tek lakše ozlijeđenih. Imali su tri neuspješne reanimacija, a jedna naša sugrađanka iz Badalićeve ulice počinila suicid skočivši sa zgrade. Živjela je sama a praznici i blagdani upravo samcima znaju teško pasti.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba uz 16-oricu dežurnih vatrogasaca gradonačelnika je dočekao i Pavle Kalinić. Komunizam mu je bio omiljena tema no vatrogasci su se radije prihvatili hrane, čiji su se opojni mirisi širili uokolo, nego diskusije. Posljednji dan u godini protekao im je odlično, samo s jednim otvaranjem zaključanih vrata pa im je gradonačelnik poželio da se tako nastavi.

Teška nesreća na Ksaverskoj cesti
Noć ipak ni izbliza nije protekla mirno. Na Ksaverskoj cesti kod Inine benzinske postaje oko 3 sata dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba. Policija i istražni sudac izašli su na očevid.

Najvjerojatnije srce, izdalo je 61-godišnjaka na ulici Pantovčak saznali smo u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Preminuo je usprkos brzoj reakciji i reanimaciji. Raditi na praznik kada se gotovo svi vesele nije uopće lako pa je uzbuđenje oko gradonačelnikovog posjeta možda misli ipak malo odvuklo na drugu stranu, dalje od crne kronike koja je svakodnevica policijskog posla.

Nakon čestitanja na Trgu bana Jelačića protokolom je bio predviđen posjet jedinoj gradskoj bolnici s rodilištem, Kliničkoj bolnici Sv. Duh. Ali, izgleda da je beba požurila pa se rodila u Staroj umjesto na početku Nove godine. I tako u iščekivanju neke druge bebe novogodišnja noć je iskorištena za nastavak slavlja.

Želimo  Vam sretnu Novu godinu!

[nggallery id=301]