Studentice IV. godine Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, Nikolina Kucel, Tihana Kosir, Ivana Maljuna, Iva Marić i Tena Šemiga, u sklopu kolegija Socijalni rad u organiziranju zajednice provode projektne aktivnosti na području gradske četvrti Medveščak, Zagreb.

U prvoj fazi spomenutih projektnih aktivnosti, procjena zajednice gradske četvrti Medveščak pokazala je da stanovnici četvrti nisu senziblizirani o položaju beskućnika u zajednici, ali su istovremeno svjesni da ni nadležne institucije ne rješavaju problem beskućnika na adekvatan način. U vrijeme globalne gospodarske krize koja je pogodila i naše krajeve, prezaduženosti građana, nesigurnosti radnih mjesta, visokih stopa nezaposlenosti, rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, problem i rizik od beskućništva još je izraženiji.

Unatoč tome, procjena gradske četvrti Medveščak, pokazala je da smo skloni ignorirati problem beskućništva, a nerijetko i stigmatizirati beskućnike. Beskućništvo je kompleksan problem koji za sobom nosi niz drugih problema kao što su potpuna socijalna isključenost i život na marginama društva, a uzroci istog su mnogobrojni.

Neki od značajnih uzroka beskućništva su gubitak radnog mjesta (nezaposlenost) i izostanak obiteljske podrške što rezultira gubitkom doma. Stoga je njihov cilj senzibilizirati javnost o problemu beskućništva te u tu svrhu organiziraju projekciju filma “U potrazi za srećom” (redatelj Gabriele Muccino) koja će se održati u četvrtak, 15.12.2016. u 15:30h u Kazalištu Mala scena, Medveščak 2, Zagreb koje im je besplatno ustupilo dvoranu sa svom opremom na korištenje.

Ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju na email adresu: [email protected]