Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Ako još niste bili u bivšoj klaonici Heinzelovoj ulici vrlo lako prostor bi vas mogao šokirati zapuštenošću i to bez izuzetka od okoliša koji je kosilicu vidio u prošlom mileniju do unutrašnjosti sa zidovima s kojih je žbuka tko zna kada otpala. U takvom prostoru i okruženju  događa se po mnogo čemu važna manifestacija dizajnera – Dan D.

Fotoreporter Saša Zinaja i ja nismo stigli na podnevno otvorenje, posjetili smo nekoliko sati kasnije sajam mladih dizajnera, studenata dizajna i drugih za čija imena još niste imali prilike čuti, ali sigurno hoćete. Dizajn ih još nije umorio, ubacio u kolotečinu nego im je izazov, razmišljaju o njemu i porukama koje šalje.

Radnički studioMeđu onima koji nisu otišli na ručak susrećemo Radnički studio, pet simpatičnih djevojaka koje nam otkrivaju što su sakrile pod tepih, točnije tapison. Ispod izrezanih prozorčića otkriva se ono što se obično ne vidi kada se predstavlja neki rad.

– Željele smo pokazati kako se iz svakog projekta može nešto naučiti ako učinimo vidljivim i sve što mu je prethodilo, kao i nagrade koje su uslijedile nakon realizacije. Ne želimo da naši radovi budu šablonski i neiskreni, nečije kopije,- pričaju sretne što pokazujemo zanimanje za poruku koje šalju.

Radnički studio, kažu, okuplja osobe koje razmišljaju i djeluju. Petorka sa zagrebačkog studija dizajna pokazuje da jedino s čime možemo konkurirati svijetu je upravo razmišljanje i kreativnost. Takav stav donio im je zlato na Magdaleni, slovenskom festivalu vizualnih komunikacija te nagradu ADC*E (Art Directors Club Croatia – Hrvatski klub kreativaca koji je osnovan prošle godine u Zagrebu).

In a Nutshell – Koncept postava

Koncept postavaPogled nam privlači neobična transportna ambalaža – Koncept postava. Zauzima više prostora od drugih cjelina, a doima se prilično praktičnom jer drvene kutije ne služe samo za transport  predmeta nego mogu stajati u prostoru i kao izlošci. Rasklopivi modularni sistem služi za postav izložbi na način da transportne kutije i zaštitni okviri postaju postamenti za izloške. Kako u letku navode autori postava Nina Bačun, Ivana Borovnjak,  Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maša Poljanec i Andro Giunio radi se “o jednostavnom, nepretencioznom sistemu proizvedenom u zemlji koja je doslovno tek pristigla na svjetsku dizajn scenu”.

A s takvim nepretencioznim radom osvojili su prvo mjesto na nedavno završenom natječaju za dizajn vizualnog identiteta i postav izložbe In a Nutshell. Riječ je o projektu međunarodne prezentacije suvremenog hrvatskog dizajna koji je osmišljen kao putujuća izložba, a zajednički ga organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture. Nagrađena transportna ambalaža tako je prvi puta predstavljena javnosti upravo na Danu D.

Prva serija prototipova ReAktor kolektiva

I ReAktor 01 se lijepo raširio unutar sajamskog prostora. Više dizajnera mlađe generacije udružilo se u svakom pogledu, no ipak najbitniji je onaj kreativni. ReAktor 01 je zapravo izložba prve serije prototipova nedavno osnovanog neformalnog (“protočnog”) kolektiva dizajnera. Njihova nedavna jednovečernja prezentacija u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra imala je puno pozitivnih reakcija, a na Danu D predstavljanje je u ponešto izmijenjenom obliku.

ReAktorReAktor je platforme za afirmaciju produkt dizajna u Hrvatskoj, a pokrenuli su ga hrvatski stručnjaci s područja dizajna (Tatjana Bartaković Jallard – menadžerica dizajna Narativ, Ivana Fabrio – docentica Studij dizajna, Andrea Hercog – samostalna produkt dizajnerica, Nikola Radeljković – produkt dizajner Numen, Koraljka Vlajo – voditeljica zbirki dizajna Muzeja za umjetnost i obrt).

Lampe „Recesija“ i „Klupko“, polica „Iz-Rez“, Stol „KT“ i drugi radovi kolektiva mogu se vidjeti na sajmu.

– S Dorom Đurkesac napravila sam keramičke zdjelice, zapravo dozerice. Stavili smo ih u drvena kućišta koja su ugodna i zadržavaju toplinu hrane,- pojasnila nam je Maša Milovac svoj rad.

I mogli bismo tako još satima otkrivati zanimljivosti sajma kreativnosti mladih dizajnera iz Hrvatske i regije. Ipak, ostavit ćemo nešto i vama jer nesvakidašnju izložbu možete i sami pogledati. Bit će otvorena do 18 sati u prostoru bivše klaonice, ulaz iz Podaupskog.

[nggallery id=112]