Festival europske kratke priče (FEKP) u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) povodom svog 14. izdanja, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja 2015., raspisuje natječaj za kratku priču.

FEKP stoga poziva sve autore i autorice, kreativce i talente u “pričanju”, da do 10. svibnja pošalju svoje priče koje na bilo koji način tematiziraju Ameriku. Pritom kreativa i naglasak mogu ići u najrazličitijim smjerovima, dapače, organizatori ciljaju privući što više pojedinaca koji će se Americi približiti ili odmaknuti, pohvaliti ili pokuditi, dotaknuti ju ili se od nje odmaknuti…

Kultni su i svima znani stihovi “Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy…”. No ta se antologijska “neka druga slika” Johnnyja Štulića ne proteže samo “od Aljaske do Meksika”, nego i dalje preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn. Prostor je to Amerikā iz kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos. I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se bejzbol i svira rock ‘n’ roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron… odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za kratku priču – izvor: europeanshortstory.org

Propozicije natječaja

Na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji pišu na BHS-u (jezicima regije). Prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče, a koje duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima. Priče trebaju biti napisane na računalu spremljene u doc. ili docx. formatu (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5) te dokument mora biti priložen kao privitak na linku. Priče se šalju isključivo preko obrasca na linku, drugačije poslani prilozi neće biti uzeti na razmatranje. Natječaj je javan i otvoren od 20. travnja do 10. svibnja u ponoć. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

FEKP natječaj provodi u suradnji s prijateljima – Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.

Nagrade

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade.

Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija. Uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu. Termin boravka je ožujak 2016. godine.

Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs. Nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove. Nagrada je iskoristiva kroz 2016. godinu.

Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a. Nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog autora. Termin ljetne škole je ova godina.

Žiri je sastavljen od pisaca, urednika, novinara, književnih kritičara pa će tako o najboljima odlučivati Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Pobjednik/ca će biti proglašen na večernjem čitanju FEKP-a, u utorak 2. lipnja u 20.30 h, u polukružnoj dvorani Teatra &TD (Zagreb, Savska 25), a pobjedničku priču autor/ica će čitati na završnoj večeri FEKP-a 5. lipnja.

Festival kratke priče
Foto: Pixabay

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here