naslovnica knjige Vlč. Zlatko Sudac, sluga KristovKnjiga autora Borisa Palčića Caskina otkriva kako je započela priča o vlč. Zlatku Sudcu kojeg je služba odvela iz Novalje, ali ostat će upamćeno da je on svoje javno djelovanje započeo upravo u tom gradu gdje mu se pojavila i prva stigma u obliku križa. Autor obrazlaže kako se vlč. Sudac nije slučajno našao upravo u Novalji uz koju se povezuje nekoliko fenomena o kojima se širi narodna predaja, a  koje su proučavali i naši znanstvenici. Nedaleko od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, prirodni je fenomen – megalitski otisak u kamenu poznat kao “Paški trokut”, dimenzija 32 x 32 x 22 metra, nalik otisku glačala. Također, stoljetna legenda kaže da je u maloj novaljskoj crkvici Gospe od Luzara 1534. godine proplakala Gospa na slici, a o toj se pojavi mogu naći i izvješća u Rapskom arhivu.

I prije pojave stigmi, Novaljci su vlč. Sudca smatrali osobitim svećenikom i nazivali ga Božjim čovjekom. Mnogi su govorili da se Novalja potpuno promijenila njegovim dolaskom, a mnoge je mlade spasio od droge. Ljudi su ga obožavali. Stigme su se prvi puta pojavile prije u svibnju prije 11 godina na čelu tada 28-godišnjeg svećenika na kapelanskoj službi u Novalji na otoku Pagu. Nakon pojave stigmi i velikog medijskog interesa za mladog kapelana, vlč. Sudac premješten je na otok Lošinj.

Čakavski pjesnik Palčić Caskin organizirao je potpisivanje i slanje niza peticija za povratak vlč. Sudca u Novalju – papama Ivanu Pavlu II i Benediktu XVI, kardinalu Bozaniću te mnogim drugim crkvenim i svjetovnim velikodostojnicima. Njegova je knjiga dirljivo svjedočanstvo stanovnika Novalje o vezanosti za njihovog svećenika, osobno autorovo svjedočanstvo o izlječenju molitvom, polemički zapis o tome zašto i kako crkvene i svjetovne vlasti donose određene odluke. Također, to je i dokument vremena, pisan čakavskim narječjem i jezikom puka.

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ darujemo primjerak ove zanimljive knjige.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i VBZ poklanjaju vam primjerak knjige Borisa Palčića Caskina “Vlč. Zlatko Sudac, sluga Kristov” .
Kako biste osvojili knjigu, potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom  Sudac _online te upisati sljedeće podatke – ime i prezime, adresu stanovanja, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u i broj mobitela.
Vaše prijave primamo do 2. studenog kada ćemo objaviti sretne dobitnike.
Sretno! :-)
DOBITNICA
Knjigu je osvojila Sunčica Lovković. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here