Foto: SkupštinaUoči najavljenog štrajka sindikata Zračne luke Zagreb, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, predsjednik Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Ante Dujić, predsjednik sindikata radnika u operativi Jadranko Drempetić, predsjednica sindikata radnika aerodroma Zagreb Vesna Bukovac i predsjednik zaposlenika zračnih luka Hrvatske Božo Graberec su održali konferenciju za medije.

Teme su bile Transparentna provedba natječaja za izgradnju novog terminala Zračne luke Zagreb, te provedba odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora od strane Zračne luke Zagreb prema zaposlenicima, ali i najavljeni štrajk sindikata zaposlenika Zračne luke Zagreb.

„Pozivam ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i Upravu Zračne luke Zagreb da već danas sjednu sa sindikatima i nastave pregovore. Štrajk šteti svima. Naravno da nikome od zaposlenika nije u interesu štrajk, ali je to njihovo pravo ukoliko smatraju da su iscrpili sve druge mogućnosti.“, rekao je predsjednik na samom početku. Ante Dujić je zahvalio na inicijativi predsjednika Gradske skupštine: „Odazvali smo se pozivu i zahvaljujemo na interesu i angažmanu. Grad Zagreb, a posebno predsjednik Gradske skupštine, jedini su od suvlasnika koji pokazuju zanimanje za ovaj problem. Da su se svi ovako angažirali, već smo odavno mogli postići dogovor i ne bi bilo potrebe za štrajkom. Jedino što smo dobili su bila obećanja da će se naša prava proizašla iz Kolektivnog ugovora i minulog rada poštovati, ali sve ne potkrepljuju niti jednim jedinim dokumentom.“ „ Gradska skupština Grada Zagreba, kao predstavnik jednog od suvlasnika, će od Povjerenice za informiranje zatražiti svu dokumentaciju koja se odnosi na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb. Ujedno pozivam ministra Hajdaša Dončića da se drži obećanog, te da štiti interese Republike Hrvatske, a ne francuskog koncesionara. S obzirom da nismo dobili traženu dokumentaciju, da imamo saznanja da je potpisani ugovor mijenjan, a da je koncesionar već dva puta probio rokove, te da nije osigurao sredstva koje je trebao, da otvaranje novih mjesta više nije opcija već su upitna i ona postojeća, sve nam to ukazuje na netransparentan rad ministarstva i Uprave Zračne luke Zagreb. U protivnom bi već došlo do raskida ugovora ili plaćanja penala. Ipak još uvijek se nadam da je dogovor moguć jer, ponavljam, nikome nije u interesu blokada zračne luke, otkazivanje letova i narušavanje međunarodne reputacije.“, poručio je Darinko Kosor.

www.skupstina.zagreb.hr