Građevinski radovi na izgradnji novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb uznapredovali su i odvijaju se u skladu s planom, bez kašnjenja, rečeno je prilikom obilaska radova. Vijest s Hine prenose službene stranice Grada Zagreba.

Betonska konstrukcija novoga terminala praktički je gotova te su započeli radovi na čeličnoj konstrukciji krovišta i fasadi. Započela je i ugradnja stojarskih instalacija i zidarski radovi, a ove godine očekuje se završetak gradnje krova i fasade terminala.

Nova bi zgrada zajedno s pratećim objektima trebala biti gotova u prosincu 2016. godine kad bi trebala dobiti i uporabnu dozvolu.

Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara. Ukupna investicija je 331 milijun eura, od čega je 243 milijuna eura uloženo u dizajn i izgradnju terminala, a 88 milijuna eura rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture.

Građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013. godine. Izvodi ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viadukt, Kamgrad, Zagreb Montaža te KFK tehnika. Trenutno je na gradnji terminala angažirano približno 900 radnika.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je za vrijeme obilaska radova da je uobičajeno vrijeme pripreme projekata poput putničkog terminala Zračne luke Zagreb između dvije i pol i tri godine, ali da nakon rješavanja papirologije radovi idu brzo.

“Koncesionar je dobar, ima osiguran novac i, koliko je nama poznato, radovi su dva i pol mjeseca prije roka”, rekao je Hajdaš Dončić dodajući da, prema sadašnjoj dinamici radova, rok njihova dovršetka krajem 2016. godine nije upitan. Ocijenio je da projekt pridonosi hrvatskom BDP-u i zapošljavanju te najavio i radove na drugim projektima kao što su obnova pruge Dugo Selo – Križevci i most Čiovo.

Zamjenica gradonačelnika grada Zagreba dr.sc. Sandra Švaljek dodala je kako se radi o važnom prometnom infrastrukturnom objektu za Zagreb koji je, kako je rekla, sve jače gospodarsko i turističko središte.

“Sigurno je da će ovakav objekt dodatno pridonijeti atraktivnosti Zagreba i tome da ga posjeti što više poslovnih ljudi i turista”, smatra. Posebno važnim drži što se pored angažmana domaćih radnika, u novi terminal ugrađuju domaći materijali i komponente, s blagotvornim učinkom na gospodarstvo grada i države.

Novi terminal_MZJZ
Foto: Službene stranice Grada Zagreba

Radove su obišli i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji su također istaknuli zadovoljstvo tempom radova i budućim gospodarskim koristima novoga terminala.

Uoči obilaska radova, član Uprave MZLZ-a David Gabelica izvijestio je kako je cilj tvrtke ove godine povećati broj putnika u odnosu na prošlu za 11 posto. Taj rast, kako je rekao, temelji se na ulasku novih kompanija krajem prošle godine, uvođenju linije Toronto-Zagreb sredinom ove godine te najavi dvije europske kompanije koje bi ove godine trebale početi letjeti u Zagreb. Pored toga, kaže Gabelica, kompanije koje već koriste zagrebački aerodrom najavljuju povećanje operacija tijekom ljeta.

Preneseno sa službenih stranica Grada Zagreba koje su prenijele vijest s Hine.