Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek otvorila je u utorak 10. ožujka prvi socijalni dućan u Zagrebu i to u prostoru Gradskog društva Crveni križ Zagreb na broju 18 u Sigetu. Projekt su inicirali Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Crveni križ Zagreb, uz podršku Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog i donatora – tvrtki Lidl, Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum i Prehrana trgovina.

Zahvalivši partnerima i donatorima na realizaciji Projekta, zamjenica Švaljek naglasila je da je višegodišnja kriza, tijekom koje su mnogi građani ostali bez posla ili imaju plaće nedovoljne za osnovne životne potrebe, nažalost uzrokovala potrebu za otvaranjem socijalnih dućana. “Drago mi je da je i privatni sektor imao sluha i uključio se u Projekt za dobrobit zajednice u kojoj ujedno i ostvaruju svoje poslovne uspjehe”, naglasila je zamjenica Švaljek.

“Ono što smo obećali to smo i učinili, a glavna uloga Grada u ovom Projektu je potpora, odnosno podaci koji su neophodno potrebni kako bi se znalo kojim obiteljima je pomoć najviše potrebna i u kojem obliku, a nisu već u sustavu pomoći”, napomenula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna. “Naš Ured slati će uputnice za obitelji prema kojima će se slagati paketi, a cilj nam je omogućiti  da svaka obitelji dobije paket hrane i higijenskih potrepština jednom mjesečno. Naravno, kriteriji za dobivanje paketa u socijalnom dućanu neće biti tako strogi kao zakoni i odluke za dobivanje socijalne pomoći.”

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sestra Jelena Lončar izrazila je zadovoljstvo što se dobar model koji je Caritas prije pet i pol godina započeo s Lidlom proširuje. “Cilj nam je pomoći što većem broju ljudi kojima je pomoć potrebna, a nadamo se da će ovaj dućan, uz postojeći u Gajnicama, omogućiti češću podjelu paketa.

Predstavnici donatora, direktori Lidla i Dukata, Boris Lukšić i Alen Fontana, izrazili su zadovoljstvo što mogu pomoći građanima u teškim životnim situacijama, naglasivši da su i do sada nastojali sudjelovati u sličnim humanitarnim projektima.

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba