Jedna je banka u sklopu proslave stote obljetnice svoga poslovanja otvorila vremenski trezor. Pozvala je građane da u trezor pohrane njima važne predmete, kako bi oni ostali sačuvani za buduće generacije. Vremenski trezor bit će ponovno otvoren za sto godina, sa svim predmetima koje su građani u njega pohranili. Skupina dužnika je u tu vremensku kapsulu položila knjigu svjedočanstava o dužničkoj krizi u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća.

“Crna knjiga” – pohranjena i zaštićena ispod zemlje – za stotinu godina dospjet će u nečije ruke…

Upravo ovaj događaj polazište je dokumentarne predstave “Crna knjiga”. Skupina zaduženih glumaca, zaposlenici javnog kazališta u glavnom gradu zadužene zemlje, povest će nas u samu srž društvene drame koja potresa našu sadašnjost i određuje našu budućnost. Tko doista što duguje kome, zašto i jesu li svi dugovi sveti? Što se događa u susretu zaduženih glumaca i zaduženih gledatelja unutar kazališnog prostora koji postaje vremenski stroj? Što ćemo otkriti putujući na početak 22. stoljeća, kada će iz vremenske kapsule biti izvađena knjiga dužnika? Predstava “Crna knjiga” do temelja će preispitati dogme ekonomije koja pokreće ovaj svijet te utjecaj dugova na naše živote.

Predstava “Crna knjiga” je novi autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića u zajedničkom produkcijskom poduhvatu Zagrebačkog kazališta mladih i umjetničkog kolektiva Montažstroj. “Crna knjiga” nosi prepoznatljiv Montažstrojev pečat u glazbenim brojevima čiji su autori Konrad Mulvaj, Ante Perković i Borut Šeparović, a u predstavi glume članovi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić.

Zagrebačko kazalište mladih i Montažstroj vas pozivaju da pogledate predstavu koja na primjeru jedne dužničke krize ogoljuje do srži društvo u kojem živimo. Predstava “Crna knjiga” bit će premijerno izvedena 11. ožujka 2016. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih. Informacije o repriznim izvedbama predstave možete pronaći na službenoj stranici Zagrebačkog kazališta mladih.