Zagrepčani, posebno oni u sjevernom dijelu grada, uskoro će se voziti u mini autobusima na stlačeni prirodni plin, vrijednima više od 15 milijuna kuna, najavljeno je u prigodi predstavljanja 16 novih plinskih autobusa u ZET-ovu Autobusnom pogonu Podsused.

Naglasivši kako su novi plinski autobusi dio ZET-ova voznog parka kojeg čini više od 400 autobusa, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da bi do kraja godine isti trebao biti bogatiji za čak 30 novih solo autobusa.

Plinski autobusi, dijelom financirani sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pridonijet će, s ekološkog aspekta, još kvalitetnijem životu u hrvatskoj metropoli, a zbog svojih karakteristika posebno su pogodni za linije u brdskim područjima grada.

ZET predstavio autobuse na plin

 

Naglasak na ekologiju stavio je i sam Bandić, istaknuvši da je u planu u potpunosti kompletirati ZET-ov vozni park ekološki prihvatljivim vozilima. Tako bi ove godine trebao biti pokrenut postupak nabave za oko još 30-ak novih autobusa, koji bi također trebali biti dijelom financirani od strane Fonda.

Završetak je ovo ZET-ovog projekta, jednog od njih 25 koliko su ih trgovačka društva u vlasništvu Grada prijavili u 2014. za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kojim će se u konačnosti unaprijediti javna infrastruktura kroz korištenje jeftinijeg i čistijeg javnog transporta.

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba