Početna Zagreb insider Evo kako popularizirati čitanje, a možda i javni prijevoz

Evo kako popularizirati čitanje, a možda i javni prijevoz

kako popularizirati čitanje
Foto: Pixabay

Rumunjski grad Cluj-Napoca, poznat po međunarodnom filmskom festivalu, vjerojatno je prvi u svijetu Attention Grabber Attention Grabber u kojem se čitanje knjiga u javnom prijevozu nagrađuje besplatnom vožnjom, piše Net.hr

Inicijativu je pokrenuo mladi aktivist Victor Miron u želji da u ljudima ponovo probudi pomalo izgubljenu naviku čitanja.

Čitanje je jedna od najzdravijih navika

Kako je i sam Miron napisao u tekstu objavljenom na portalu Bored Panda, gradske vlasti Cluja, trećeg najvećeg grada u Rumunjskoj i središta pokrajine Transilvanije, prihvatili su njegovu inicijativu pa je za vrijeme održavanja nedavnog sajma knjige u Cluju bio omogućen besplatni prijevoz svima koji su u gradskim autobusima čitali knjige.

Sličnu akciju organizirao je u suradnji s gradskim vlastima i prošle godine, kada je svake prve nedjelje u mjesecu također bio omogućen besplatni prijevoz čitateljima knjiga.

Knjigoljubac Miron imao je još nekoliko sličnih projekata, poput Bookfacea, u sklopu kojeg je postigao da svi korisnici Facebooka u Rumunjskoj, koji na svojim profilnim fotografijama drže knjige u rukama, ostvare pravo na popuste u knjižarama.

Inače, istraživanja govore da u Rumunjskoj čak 22 posto mladih uopće nema naviku čitanja te da jedan od petero mladih pročita tek jednu knjigu godišnje, zaključuje Net.hr.

Foto naslovnica: Pixabay

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here