Autor:
Branko Karapandža
[email protected]

Rade Malević (foto:Siniša Kosić)U sobi za razgovor pozornost su privlačili golemi pokali, te zidovi gotovo potpuno ispunjeni uokvirenim fotografijama generacija i generacija odbojkašica i odbojkaša Mladosti. Fotoreporteru Siniši je izletjelo: “Kak ih je puno!”, a Rade Malević vedro se nasmijao i odveo ga u trofejni salon. Tamo je Siniša imao što vidjeti, jer Hrvatski odbojkaški klub Mladost ima što pokazati i Hrvatskoj i Europi. Jedan je to od vodećih europskih odbojkaških klubova, a Malević je u njemu bio jedan od vodećih igrača, svestran i borben. Takav je i danas, lavovski se bori za Mladost, prije toga i za hrvatsku reprezentaciju…

– Odbojkaški dom i Mladost meni i mojoj obitelji su zaista dom. Supruga Gordana jednom je doslovce iz Odbojkaškog doma išla rađati u Petrovu. Kćer Marinu (26) odbojka zanima samo statistički, no Martina (19) je igra, članica je ženske ekipe Mladosti – na početku će Malević.

A Zagreb, što je sa Zagrebom?

Rade Malević (foto:Siniša Kosić)– Zagreb je čudesan, mome oku među 10 najljepših u Europi, mome srcu najljepši. Tvrdim, izvan Europe nema grada koji se može mjeriti sa Zagrebom. Arhitektura, zelenilo, ljubaznost ljudi, sve je to na strani našeg glavnog grada – istaknut će Sarajlija koji je 1980. došao u Zagreb. – Nikad nisam požalio, osobito ne što se tiče sporta. Jer, to što su učinili Neven Barač i suradnici trajna je sportska vrijednost u odbojci na ovim prostorima, zasad nedostižna. Bili smo gotovo 20 godina vodeći europski klub i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a rezultate te vizije koristimo i danas – treniramo i igramo u dvorani koja nedostaje mnogim europskim klubova. Zbog toga mi naša današnja situacija pada još i teže – govori, misleći valjda na besparicu i krizu: – Ma nije kriza, smjelo to tvrdim. Novac koji se izdvaja za sport samo treba pravednije rasporediti i ni jedan vodeći zagrebački klub neće propasti. Ne može grad financijski pomagati drugorazrednim klubovima, a ne činiti ništa za klubove koje su ovaj grad proslavili. Mladost je europski klub i grad Zagreb dužan nam je pomoći da iziđemo iz krize! Nama nedostaje samo milijun i pol kuna da 30. lipnja dočekamo bez minusa na računu. A kad sam došao, Mladost je bila dužna 6,5 milijuna kuna.

Zbog vraćanja dugova igrači vam već devet mjeseci nisu dobili hranarine, a odigrali su sezonu za pamćenje – ušli među četiri najbolje momčadi Challenger cupa.

– Sjajna je ovo generacija, mlada, kvalitetna, karakterna. Svaka im čast! Igraju i šute, a hranarine za njih 13 mjesečno dođu 45.000 kuna. Imamo kvalitetu za Ligu prvaka, s budžetom od šest do šest i pol milijuna kuna Europski bi nam savez to omogućio.

Može li pomoći Zdravko Mamić, najavio je da bi možda i mogao?

Rade Malević (foto:Siniša Kosić)– Zdravka nisam poznavao. Čuvši za naše probleme, jednog me dana nazvao i zamolio da dođem u Dinamo. Kad je rekao da će nam donirati 200.000 kuna, skoro sam pao sa stolice. Kasnije se došlo i do ideje da možda on i Toni Kovačević sklope neki ugovor i da se Kovačević iz Crne Gore vrati u Hrvatsku i igra za nas. Takav bi nam igrač itekako dobro došao, no mi se sada borimo za goli život, poslali smo projekt razvoja europskog kluba na 60 adresa, valjda će nam netko pomoći – zaključio je, naglasivši više puta kako je bivša predsjednica Vesna Kadić strašno puno pomogla klubu u ovim teškim vremenima.