Zvonimir Kalić s obitelji živi i radi u slavonskom mjestu Vrpolju gdje zadnjih devet godina uzgaja industrijsku konoplju, biljku koja, kako sam kaže, nije uobičajena i možda najlogičniji izbor kada se odlučiš za rad u poljoprivredi u Slavoniji. No, Kalići su imali snažan motiv i želju živjeti u svojoj domovini, na svojoj zemlji te na njoj stvoriti nešto od čega će imati korist oni sami, ali i zajednica u kojoj žive.

U petoj epizodi dokumentarnog serijala „Dulum zemlje“, koju i sljedećeg ponedjeljka, 30. siječnja, možete gledati na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati, upoznajemo Zvonimira i njegove roditelje Zvjezdanu i Zdravka Kalića koji su zajedničkim trudom, odricanjima, učenjem i podjelom odgovornosti doveli svoje gospodarstvo do toga da danas osim što uzgajaju konoplju, od nje proizvode i vlastite proizvode te zapošljavaju svoje sumještane.

Uvijek daj i u životu će ti se vratiti! Dobro je činiti dobro!

„Imali smo našeg didu zbog kojeg danas na našoj zemlji raste industrijska konoplja. Dide više nema, ali moja majka, koja je motor obitelji, moj otac operativac i moja teta Jasna, mamina desna ruka i ja nastavljamo put koji se za nas pokazao ispravnim. Prljati ruke zemljom, raditi poljoprivredu nije sramota. To je ponos. Nema ništa ljepšeg nego kada vidiš što si svojim rukama stvorio. Nadam se da ćemo svojim primjerom i drugima koji se možda pitaju bi li trebali, hoće li moći pokrenuti svoju poljoprivrednu priču, pokazati da se može i da se treba, ako se osjeća da je to taj put. Sve će se posložiti da bude najbolje za vas, samo krenite i slušajte se, učite, radite i uspjeh će doći“, poručuje Zvonimir Kalić.

Još jedna epizoda i dolazimo do kraja ove sezone „Duluma zemlje“

Autori serijala Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, u drugoj su nam sezoni pripremili još jednu poljoprivredno – poslovno – inspirativnu  audiovizualnu poslasticu.

Sljedećeg ponedjeljka odlazimo u selo Ipši u Istri. Tamo ćemo doznati više o Ipšama i njihovom putu do toga da danas proizvode maslinovo ulje koje je u Istru i Hrvatsku donijelo brojna svjetska priznanja i nagrade.

Sve epizode nove sezone serijala „Dulum zemlje“ bit će dostupne i na platformi HRTi, gdje se već sada mogu pogledati prethodne četiri.

Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.

TIM serije Dulum zemlje

  • scenarist i redatelj: Filip Filković Philatz
  • koscenarist i snimatelj: Tomislav Krnić
  • producentica: Tamara Babun, Wolfgang&Dolly
  • snimatelj zvuka: Tomislav Rupić
  • montažerke: Ivana Rogić, Ema Carić, Dora Slakoper
  • glazba: Dubravko Robić
  • urednica: Tanja Kanceljak