Čabar, malo, gotovo zaboravljeno mjesto u Gorskom kotaru ima jednu Anitu Pintar koja u njemu živi, stvara, neprestano uči i proizvodi nekoliko vrsta sireva, za koje je dobila brojna priznanja i nagrade. Dok su mnogi napuštali Gorski kotar ona je s obitelji tamo ostala te uz pomoć sestre Adrijane, nećaka Željka i beskompromisne i snažne pomoći i podrške supruga Branka stvorila je uspješnu poslovno-obiteljsku priču u kojoj baš svatko od njih ima važnu ulogu.

Priču u kojoj su zajedništvo, rad i upornost temelj bez kojeg se ne može.                                                                                                                                                          Treća epizoda dokumentarnog serijala “Dulum zemlje“, autora Filipa Filkovića Philtza i Tomislava Krnića te producentice Tamare Babun, ponovno donosi primjer kako se radom, neodustajanjem, uz trud, volju i neprestano učenje može stvoriti nešto veliko i lijepo i kada uvjeti nisu nimalo laki.

Anita Pintar i njena obitelj pokazat će nam što sve zemlja pruža i što sve od nje možemo napraviti ako postoji vjera, ideja i hrabrost. Ova poljoprivrednica vizionarka objašnjava da prirodu – ni životinje ni voće – ne forsira. Uzme koliko joj da. Tako je zadovoljna priroda i zadovoljna Anitina obitelj.

Ako želiš uspjeti moraš djelovati

„Mi smo krenuli u avanturu. Put nije bio nimalo lak, ali danas u našoj maloj sirani proizvodimo nagrađivani sir škripavac, činkl te još nekoliko vrsta sira. Živimo s prirodom i zaista je poštujemo i osluškujemo. Ono što nam da naš voćnjak vješto preradimo, kao i ono što uberemo na livadama, u šumama i na pašnjacima. Potencijal je svuda oko nas, treba imati volju željeti ga iskoristiti, naučiti kako i odvažiti se to učiniti. Uz veliku ljubav prema prirodi i životinjama, uz složni rad cijele obitelji i veliku volju svih nas dobili smo i kvalitetne proizvode – ostvarili smo svoje snove“, poručuje Anita Pintar.

U sljedećim epizodama idemo u Zagorje, vraćamo se Slavoniji te putujemo u Istru

U epizodama koje nam tek donosi druga sezona „Duluma zemlje“ posjetit ćemo Donju Bistru i Ivana Šuloga, koji s obitelji uzgaja egzotično voće. Slijedi ponovni posjet Slavoniji, ovoga puta idemo u Vrpolje Zvonimiru Kaliću koji s obitelji uzgaja  industrijsku konoplju, a ovu sezonu zatvara istarska priča o tradiciji, maslini, vinu i obitelji koju će nam ispričati obitelj Ipša.

Sve epizode nove sezone serijala „Dulum zemlje“ bit će dostupne i na platformi HRTi, gdje se već sada mogu pogledati prethodne dvije.

Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.

TIM serije Dulum zemlje

  • scenarist i redatelj: Filip Filković Philatz
  • koscenarist i snimatelj: Tomislav Krnić
  • producentica: Tamara Babun, Wolfgang&Dolly
  • snimatelj zvuka: Tomislav Rupić
  • montažerke: Ivana Rogić, Ema Carić, Dora Slakoper
  • glazba: Dubravko Robić
  • urednica: Tanja Kanceljak