Bila je jedna, a danas ih je mnogo. Riječ je o maslini, biljci koja je centar i osovina uspješne poslovno-obiteljske priče istarske obitelji Ipša iz seoca Ipši u središnjoj Istri. Što je sve Klaudio Ipša prije više od 20 godina imao u svojoj viziji i kamo ih je sve, kao obitelj ta vizija odvela donosi posljednja epizoda druge sezone dokumentarnog serijala „Dulum zemlje“.

Ipše su danas jedan od sinonima za vrhunsko maslinarstvo. Klaudija je vjerno naslijedio i s njim surađuje sin Ivan koji s ocem samo širi i nastavlja graditi viziju uz veliku odanost i zahvalnost svemu onome što su njihove prethodne generacije, kako ih zove „nonići“, stvarale na prostoru gdje oni danas imaju svoju proizvodnju, uljaru, vinariju, degustacijsku salu – gdje žive i rade.

Kao i prethodne poljoprivredne priče koje smo pratili u ranijim epizodama, a koje su nam na male ekrane donijeli autori serijala Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te za produkciju zadužena Tamara Babun (Wolfgang&Dolly) i ova o Ipšama nosi jasnu i duboku poruku o predanosti, upornosti, strpljenju, učenju, enormnoj ljubavi prema onome što stvaraš, uz najveći imperativ ove istarske obitelji – kvaliteta iznad kvantitete.

Mora vas veseliti to što radite, ako se radi samo radi zarade – nema od toga ništa!

„Volio bih da nas je još više, kao što smo mi ovdje napravili priču – da živimo i radimo na zemlji, promišljeno i ekološki stvaramo kvalitetu sebi, našim kupcima, posjetiteljima, ali i sve to gradimo i stvaramo našoj djeci koja će moći nastaviti ono što smo stvorili“, priča Klaudio Ipša na kojeg se nadovezuje sin Ivan Ipša i kaže: “Istra i Hrvatska su mjesto sreće. Mi u Hrvatskoj imamo sve – more, ravnice, brda i u sljedećih 10 godina možemo mnogo napraviti. Sve se više cijeni ono što se radi rukama, u prirodi, s onime što nam priroda da i zato vidim svijetlu budućnost.“

Sve epizode druge sezone serijala „Dulum zemlje“ dostupne su i na platformi HRTi, gdje se već sada može pogledati prethodnih pet

Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.