Foto: PRESSIndustrija vitaminskih suplemenata rastući je biznis, a broj njihovih pobornika svakodnevno se povećava. Razlog tome krije se u činjenici da naše tijelo ne može samostalno proizvesti ove esencijalne nutrijente, već ih unosimo isključivo putem hrane.

Uravnotežena prehrana, naime, ključ je zdravog organizma, a u slučaju njezina nedostatka pribjegava se vitaminskim nadomjescima.Mnogi su mišljenja kako im ‘zdravlje’ u bočici osigurava dugovječnost, međutim brojne studije su pokazale kako vitamini mogu napraviti više štete nego koristi. Kliničko istraživanje provedeno u Kopenhagenu, u koje je bilo uključeno oko 250 000 osoba, dovelo je do zaključka kako osobe koje uzimaju nadomjestak vitamina A imaju veći rizik smrtnosti od osoba koje ga nisu uzimale za 16 posto. Uzimanje vitamina E povećava rizik za 4 posto, dok uzimanje vitamina C ili selena nije mijenjalo rizik smrtnosti.

‘Jednostavno ne postoje nikakve koristi od uzimanja tih suplemenata i preporučio bih ljudima da ih izbjegavaju.’ izjavio je Christian Gluud, jedan od voditelja istraživanja.

Proizvođači vitamina na to su odgovorili kako je nedostatak provedenog istraživanja u tome što su sudionici već bili bolesni. ‘Ne možete očekivati kako će vitaminski suplement poništiti 20 godina kroničnog pušenja’, izjavila je Judy Blatman, članica Vijeća nutricionista iz Washingtona, govoreći u ime američkih proizvođača vitaminskih suplemenata.S njome su se složili i neki nutricionisti. Dr. Ann Walker iz Britanskog zdravstvenog informacijskog centra za vitaminske suplemente ocijenila je istraživanje bezvrijednim i dodala kako su vitamini, minerali i dijetni suplementi nužni za održavanje dobrog zdravstvenog stanja te predstavljaju most iznad prehrambenog jaza koji mnogi ljudi stvaraju svojim lošim prehrambenim navikama.

Iako je svaka od zastupljenih strana imala vrijedne argumente, studije koje potvrđuju štetnost umjetno stvorenih vitamina ne mogu se zanemariti. Vođeni mišlju kako vitamini predstavljaju glavne borce protiv slobodnih radikala koji dovode do oštećenja DNA i staničnih membrana lako je zaključiti kako vitamini nedvojbeno pridonose zdravlju. No, prilikom njihova uzimanja imajte na umu kako svaki dio našeg tijela ima svoju funkciju. Tako se slobodni radikali, koji se najčešće spominju u negativnom kontekstu, bore i protiv loših stanica – primjerice karcinoma. Unošenjem velike količine vitamina zadajemo veliki udarac upravi tim slobodnim radikalima i povećavamo šanse za obolijevanje od tumora.Unatoč tome što je na većini suplemenata naznačena njihova prirodnost, njih 90 posto je sintetički proizvod, što znači da ih naše tijelo ne apsorbira na jednak način kao one koji se nalaze u hrani. Tako se njihov veliki dio akumulira u urinu i tjelesnoj masnoći i biva neiskorišteno. Stoga tijelo nahranite svježim voćem i povrćem, a odlazak u ljekarnu zamijeniten nedjeljnim odlaskom na tržnicu.

Tatjana Gržan/she.hr