Foto: PRESSZET saga se nastavlja, no ovog puta nećemo pričati o cijeni karata, mjesečnih i godišnjih pokaza već o cijeni časti. Kako nam otkriva putnica koja stanuje na Kajzerici i već mjesecima putuje na posao linijom 234 Lanište – Glavni kolodvor, ovo nije prva neugodnost kojoj je svjedočila, no ovog ju je puta osjetila na vlastitoj koži.

‘Nakon što sam ušla u autobus izvadila sam novac i krenula kupiti voznu kartu, no naišla sam na vozača koji je očito ustao na lijevu nogu. Naime, kako sam imala samo 200 kuna pružila sam novčanicu prema ZET-ovcu, a on me pogledao i počeo vrijeđati, optužujući me da koristim ‘jeftine fore’ kako ne bih morala platiti kartu’, prisjeća se Marina koja radi kao prodavačica te naglašava kako se prije smjene uvijek pobrine da u blagajni ima dovoljno novca za izvratiti kupcima. Samim time se postavlja pitanja zašto to nije slučaj kod vozača koji istovremeno funkcioniraju kao prodajno mjesto za vozne karte.

Kako navodi naš izvor, ZET-ovca je razbjesnila veličina novčanice te nije htio naplatiti kartu pod izlikom da nema toliko novca za izvratiti. Osim što je doveo putnicu u neugodnu situaciju, svojim je činom pridonio njezinom riziku da dobije kaznu za vožnju bez karte. Naime, budući da se velik broj putnika vozi bez karte, u Gradsku skupštinu nedavno je poslan prijedlog koji već dugi niz godina predlažu sindikalisti, a kojim se kazna za putnike bez karte povećala. Tako po novom prijedlogu ona od danas doseže iznos od 600 do 900 kuna.

Potaknuti ovom pričom kontaktirali smo i ZET-ov ured za odnose s javnošću. Jedna od agentica koja je odgovorila na poziv bila je, na sreću, daleko ugodnija od spomenutog vozača iako nije mogla skriti zatečenost našim pitanjem. ‘Preporučuje se da putnici ne dolaze s novčanicama od 500 kuna, no ako se radio o manjoj novčanici vozač bi trebao imati za izvratiti ostatak novca’, pojasnila nam je ZET-ova radnica.

Tatjana Gržan