Zagreb maratonU nedjelju, 12. listopada, u centru grada održano je 23. izdanje Zagrebačkog maratona. Više od 15 tisuća natjecatelja okupiralo je prostore glavnog zagrebačkog trga, start maratona i polumaratona bio je u 10 sati, dok je građanski maraton od pet kilometara krenuo nekoliko minuta poslije.

Netom prije utrke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Trgu bana Jelačića pozdravio je sudionike, a naša vrsna skakačica u vis Ana Šimić dala je u 10,00 sati znak za početak utrka. Gradonačelnik Milan Bandić naglasio je značaj ove tradicionalne zagrebačke utrke na kojoj svake godine nastupa sve veći broj građana i maratonaca iz cijeloga svijeta, napomenuvši da će Grad i Zagrebački atletski savez i dalje raditi na tome da ona postane zagrebački brend kao maratoni u New Yorku, Bostonu i Londonu, te da neće stati dok Zagreb maraton ne bude imao 100.000 natjecatelja.

Sretan sam kao malo dijete što je ove godine odaziv ovako dobar, rekao je gradonačelnik Bandić, izrazivši žaljenje što ne može sudjelovati. Povećali smo fond za nagrade za 80%, želimo privući što više poznatih i uspješnih maratonaca kako bi se u Zagrebu postizali što bolji rezultati i rušili rekordi, dodao je gradonačelnik, prenoseći natjecateljima pozdrave od naše vrhunske atletičarke Sandre Perković.

Predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović napomenuo je da u utrkama maratona i polumaratona sudjeluju, osim domaćih, natjecatelji iz brojnih europskih i svjetskih zemalja, a ove godine natječe se i puno više žena.Prošle godine maraton i polumaraton trčalo je 1.700 natjecatelja, a ove brojimo 2.300 natjecatelja i veliku konkurenciju. Utrka građana ove godine broji između 12.000 i 14.000 trkača, istaknuo je Marko Jakopović.