Autor:
Hina /www.inforpunkt.tv /Online-Zagreb.hr

60. Hanžek (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Na međunarodnom “IAAF World Challenge Zagreb 2010” atletskom mitingu, koji će se sutra održati u Športskom parku “Mladost”, nastupit će 150 atletičarki i atletičara iz cijelog svijeta od kojih su 115 nositelji medalja s olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava.

Na konferenciji su predstavljene i najveće zvijezde, a jedna od tih je svakako sprinter s Jamajke Nesta Carter koji je glavni konkurent Tysonu Gayu u utrci na 100 metara. Jamajčanin je ove godine pobjeđivao Usaina Bolta i Asafu Powella, ali nije želio prognozirati pobjednika utrke.

“Fokusirat ću se samo na svoju traku i raditi ono što mi trener kaže, jer je to taktika koja mi je do sada donosila rezultate”, kazao je Carter.

Američka preponašica Lolo Jones već je bila u Zagrebu i ima dobra iskustva.

“Nakon ozljede prošle godine, polako se vraćam u formu i sutra očekujem dobru utrku na 100 metara s preponama”, izjavila je dvostruka dvoranska prvakinja na 60m s preponama koja će iduću sezonu iskoristiti za “prave pripreme za brze utrke i na otvorenom”.

Christian Cantwell i Reese Hoffa (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Najviše simpatija novinara dobio je američki tandem bacača kugle Christian Cantwell i Reese Hoffa koji su svojim odgovorima izazvali smijeh. Cantwell je najavio napad na 20 godina star svjetski rekord sunarodnjaka Randyja Barnesa (23,12m), ali ne ove sezone.

“Taj rezultat ne traje slučajno već dva desetljeća, a ja sam osjetio već dva puta ove sezone da sam mu blizu, ali nije se sve poklopilo”, rekao je Cantwell najavljujući da će “sigurno pobijediti u Zagrebu, a da će mu taj posao u Splitu biti puno lakši jer tamo neće nastupiti Reese Hoffa”.

Hoffa, koji je pobijedio na posljednjem mitingu “Dijamantne lige” u Bruxellesu, također se nada pobjedi u Zagrebu, ali je rekao da će teško srušiti rekord mitinga koji iznosi 22,16 metara, te da za razliku od Cantwella on ne namjerava napasti svjetski rekord.

Perković skoncentrirana na svoj rezultat

Hrvatska rekorderka u bacanju diska koja je s hicem od 66,93 metara drži i drugi rezultat u svijetu ove godine, 20-godišnja Zagrepčanka Sandra Perković veseli se nastupu pred domaćom publikom.

“Ne zanimaju me toliko protivnice jer ću se ja koncentrirati na svoje hice. U dobroj sam formi i nadam se da ću to potvrditi i u Zagrebu i u Splitu”, kazala je Sandra.

Blanka Vlašić: Baš sam uhvatila pravu formu

Najveća zvijezda zagrebačkog mitinga ipak će biti dvostruka svjetska prvakinja i ovogodišnja europska prvakinja u skoku u vis, te vlasnica drugog najboljeg skoka svih vremena, Blanka Vlašić koja je tu titulu zaslužila prošlogodišnjim skokom od 2,08m na mitingu u Zagrebu.

“Poznato je da je zagrebački miting odigrao u posljednjih 10 godina ključnu ulogu u mojoj karijeri. Osjećam se kao da skačem ne deset nego dvadeset godina, ali mi je sada žao što se približava kraj sezone, jer sam baš sada uhvatila pravu formu”, kazala je Blanka i napomenula da će joj iskustvo s EP iz Barcelone, kada nije bila u pravoj formi, puno pomoći u daljnjoj karijeri.

“Teško da mogu ponoviti prošlogodišnji rezultat od 2,08 jer to zavisi o mnogo faktora i sutra mi je najvažnije da preskočim dva metra. Ako se to dogodi, odlučit ću kao i lani na licu mjesta hoću li letvicu podići na 2,08 i na visinu novog svjetskog rekorda od 2,10”, rekla je naša najbolja atletičarka svih vremena.

“Naravno da su svi moji nastupi za mene veliki stres. Ja sam perfekcionist i znam da sam zamorna za svoje trenere i sve oko mene, ali ja sam takva”, dodala je Blanka i najavila da će nakon Splita nastupiti na još jednom mitingu ove godine i to u Japanu 18. rujna.

60. Hanžek (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)

Zanimanje za ulaznice je veoma veliko, planule bi i da ih je dvostruko više. Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičević Vukičević pozvala je građane da na miting dođu javnim prijevozom kako bi se izbjegle gužve jer se na Mladosti održava i Europsko prvenstvo u vaterpolu.

Blanka Vlašić: Najteža godina s najboljim rezultatima

[infopunkt 2169&video=03 nolink]

Sandra Perković: Dat ću sve od sebe

[infopunkt 2169&video=05 nolink]

Dwight Phillips, skakač u dalj

[infopunkt 2169&video=07 nolink]

Reese Hoffa i Christian Cantwell, bacači kugle

[infopunkt 2169&video=08 nolink]