U ponedjeljak 17. kolovoza, na stadionu Mladosti na Savi najavljen je “IAAF World Challenge Miting Zagreb 2015 – 65. Memorijal Borisa Hanžekovića, koji će biti održan u utorak, 8. rujna.

“Svih ovih 65 godina iza mitinga je stajao Grad Zagreb i zato je naš Hanžek jedan od najboljih svjetskih mitinga. Zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću što i ove godine Grad i financijski i organizacijski podržava miting. Napravit ćemo sve da Hanžek i ove godine bude jak i spektakularan svjetski miting. Sve vas pozivam na suradnju”, izjavio je direktor Mitinga Janko Goleš.

Ivana Brkljačić, koja je ove godine u ulozi “projekt menadžerice” Mitinga, najavila je brojne novosti. “Ove godine će kuglu pokraj fontana dan prije Mitinga bacati i atletičarke i atletičari. To natjecanje 7. rujna održat će se pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića, u spomen na našeg proslavljenog trenera, a sudjelovat će najbolji svjetski bacači kugle – Joe Kovacs, Christian Cantwell, naši Stipe Žunić, Marin Premeru, Nedžad Mulabegović… Od ostalih disciplina ovom ću prigodom spomenuti još Memorijalnu utrku na 110 metara prepone, sa svjetskim prvakom Davidom Oliverom i europskim prvakom Sergejom Šubenkovim, skok s motkom na kojem će nastupiti bivša svjetska prvakinja Fabiana Murer, skok u vis i bacanje diska u kojima će Blanka Vlašić, Ana Šimić i Sandra Perković imati vrlo jaku svjetsku konkurenciju. Posebno naglašavam da je ove godine ulaz na miting slobodan, a besplatne ulaznice moći će se 8. rujna od 9 sati ujutro podići u Sportskom parku Mladost.”

Inače, Miting ove godine organizira AK Dinamo-Zrinjevac, a kako je do toga došlo, pojasnio je tajnik kluba Mladen Kršek:

“Kada smo čuli da Hrvatski atletski savez ove godine ne može organizirati Miting, odlučili smo uz podršku našeg predsjednika Marijana Hanžekovića mi to preuzeti. Hvala Gradu Zagrebu i svima koji su nas u tome podržali. Očekujem vrhunski miting, ali i to da ga za nekoliko godinama vratimo na obnovljenu stazu stadiona u Maksimiru.”

Najbrža hrvatska atletičarka Andrea Ivančević nastupit će u utrci na 100 metara prepone, no prije toga očekuje ju nastup na Svjetskom prvenstvu u Pekingu:

“Vjerujem da se mogu plasirati u polufinale, dok će za finale trebati i malo sreće. U Pekingu je na listi čak pet Amerikanki, vidjet ćemo koje će od njih biti i u Zagrebu.”

Grad Zagreb je oduvijek najveći sponzor Hanžeka, pa će tako biti i ove godine.

“Hanžekovićev memorijal ostaje među najboljim svjetskim mitinzima. I bit će tako sve dok imamo Sandru, Blanku, Anu, Andreu, Stipu i ostale naše svjetske klase. Mnoge bi veće i bogatije zemlje bile sretne da imaju takve talente, no imamo ih mi. I zato našim sugrađanima moramo omogućiti da ih gledaju na domaćem mitingu, u najjačoj svjetskoj konkurenciji. Dok sam ja tu, Hanžek će biti prioritetna sportska priredba u Zagrebu”, zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na ovogodišnjem Hanžekovićevom memorijalu biti će promovirana i akcija Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti”, koja se ove godine provodi pod sloganom Sve je moguće. Riječ je o akciji prikupljanja pomoći potrebitim obiteljima u Hrvatskoj.

Izvor: www.zagreb-meeting.com