Autor:
Infopunkt.tv / Metro-portal.hr

u Varšavskoj Aktivisti udruge Zelene akcija i Pravo na grad, te više desetaka građana, uspjelo je srušiti ogradu na gradilištu u Varšavskoj koja je postavljena jutros kako bi mogli započeti radovi na izgradnji ulazno-izlazne rampe podzemne garaže za projekt poslovno-trgovačkog centra.

U međuvremenu su radnici Hoto grupe uklonili fiksne klupe u pješačkoj zoni Varšavske ulice kako bi mogli započeti s rušenjem stabala u ulici.

Ministarstvo zaštite okoliša nije usvojilo žalbe stanovnika Varšavske protiv dozvole za početak radova na kopanju rupe u pješačkoj zoni u najužem centru grada.

Iako su zaštitari Sokol Marića u početku uspjeli izdržati prvi nalet aktivista dio zaštitara na kraju se ipak odmakao od ograde i prepustio je aktivistima. Potom je došla interventna policija, a prosvjednici su posjedali oko gradilišta.

u VaršavskojNa mjestu događaja nalazi se 20-tak policijskih vozila, od automobila do marice. Ulaz u Varšavsku s Gundulićeve nije moguć jer zaštitari Sokol Marića i djelatnici interventne policije u ulicu puštaju samo stanare uz predočenje osobne iskaznice. U Varšavsku se i dalje može ući Miškecovim prolazom, a nove skupine interventne policije neprestano pristižu.

Stanje se nakon početne makljaže u međuvremenu smirilo – prosvjednici sjede na srušenoj zaštitnoj ogradi ispred banke, a ulicu su osim policije opkolili i novinari te se rasplet situacije tek iščekuje. Uz pasivan otpor prosvjednici megafonom pozivaju građane da im se pridruže.

USKORO OPŠIRNIJE!

VIDEO: Rušenje ograde u Varšavskoj

[local /wp-content/uploads/2010/05/varsavska.flv nolink]