Autor:
Infopunkt.tv

Radio 101 ponovno u štrajkuDjelatnici zagrebačkog Radija 101 od jutros su ponovno u štrajku. “Ovo nije preuzimanje programa budući da su upravo ljudi koji rade na programu danas stupili u štrajk”, izjavio je sindikalni povjerenik za Radio 101 Goran Bernabić. Umjesto redovnog programa na radiju se vrte samo jinglovi.

Zbog neisplaćenih plaća, doprinosa i honorara, od 35 djelatnika koji rade na programu Radija 101, 27  je u štrajku zajedno s nekolicinom honoraraca. Stalnim zaposlenicima nije isplaćeno posljednjih pet plaća a neki honorari nisu primljeni već 10 mjeseci. Djelatnici se žale kako je nova uprava povećala dugove neplaćanjem PDV-a i doprinosa djelatnicima.

”Nitko od nas nije vidio izvješće revizije i nepoznat nam je podatak o ukupnoj zaradi radija kroz ovu godinu”, kažu djelatnici. Slušanost radija pala je s 11% na 6%, što je uzrokovalo gubitak mnogih sponzora. Djelatnici za to krive novu upravu na čelu s Dragom Perićem koji je, kako kažu, ”uveo tzv. verbalni delikt na Radio 101”. To konkretno znači da novinarima više nije dozvoljeno iznositi bilo kakve komentare u eter, odnosno da će se takvi činovi kažnjavati oduzimanjem od plaće. Djelatnici radija kažu kako je time uništena prepoznatljivost Radija 101 te da je time u redakciju uvedena atmosfera cenzure.

Račun Radija 101 je blokiran a poslovanje se odvija preko tvrtke kćeri Produkcija 101, stoga su sve plaće koje su prije bile isplaćene preko te firme zapravo pozajmice. U proteklih godinu dana 25 djelatnika je otišlo sa radija, od čega deset samostalno a 15 ih je dobilo otkaz. ”Otkazi su podijeljeni nelegalno bez suvislog objašnjenja”, kaže jedna naša sugovornica.

Nikoga od uprave nije bilo jutros na radiju, što djelatnici smatraju posebno podmuklim jer ”oni nisu u štrajku, prema tome, trebali bi biti na svojim radnim mjestima”. Predsjednik uprave Jelić izjavio je u priopćenju kako je riječ o revoluciji a ne štrajku, te da određeni zaposlenici ne dopuštaju rad ostalima.

Miriteljica iz Gospodarskog-socijalnog vijeća Danica Lisičar, koja je inače doktorica radnog prava, izjavila je kako je ovaj štrajk potpuno legalan. Isto je potvrdila i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.

”Bit ćemo u štrajku do daljnjega”, naglasio je Bernabić, dodajući kako je šestomjesečni rad bez primanja plaće jasan pokazatelj privrženosti djelatnika prema Radiju 101.

Iznenađeni nestankom programa, slušatelji Radija 101 cijelo jutro zovu redakciju te izražavaju svoju podršku.

Goran Bernabić, sindikalni povjerenik za Radio 101
o očekivanjima od suvlasnika

[infopunkt 2448&video=02 nolink]

U štrajku je 27 od 35 zaposlenih…

[infopunkt 2448&video=03 nolink]

[infopunkt 2448&video=04 nolink]

Novinarka Radija 101, Maja Šudić:
Nismo više spremni raditi, a ne zaraditi

[infopunkt 2448&video=05 nolink]

[poll id=”32″]