Autor:
Infopunkt.tv
/Online-Zagreb.hr

Predstavnici Zelene akcije i Prava na grad na novinarskoj konferenciji na Cvjetnom trgu najavili su kako će preko ljeta nastaviti s pravnim aktivnostima, a u rujnu s masovnim prosvjedima protiv radova u Varšavskoj ulici. Dodali su i da su spremni na prikupljanje potpisa za referendum o ostavci gradonačelnika Milana Bandića, ukoliko gradska skupština ne odluči o raspisivanju referenduma.

Predsjednik Zelene Akcije Tomislav Tomašević naglasio je da preduvjet za prikupljanje potpisa za referendum usklađivanje zakona o referendumu s Ustavom. Apsurdno je da je za opoziv gradonačelnika potrebno više potpisa građana, nego što je Bandić dobio na izborima.

Predsjednik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski je odbacio svaku mogućnost politiziranja aktivnosti Zelene akcije i Prava na grad, što su pokušali neki vijećnici na jučerašnjoj sjednici gradske skupštine. Zanijekao je mogućnost suradnje s političkim akterima bilo koje opcije.

Dodao je, da je jučerašnja sjednica gradske skupštine pokazala „debandićizaciju“ te kako postoje drugi instrumenti za zaustavljanje radova u Varšavskoj ulici i to preko Holdinga.

“U idućih nekoliko mjeseci podružnice Holdinga sudjelovat će u osiguranju priključaka na komunalnu strukturu, govorim o Plinari, Elektri itd. Prema tome, koalicijska vlast u Skupštini, a ista je i u Holdingu, može zaustaviti realizaciju projekta “, kazao je Celakoski.

Glumica i aktivistica Urša Raukar je upozorila, da još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u zgradi u Varšavskoj 6, te je još uvijek nemoguća fizička veza između ulaza u garažu u Varšavskoj i projekta Cvjetni prolaz.

I predstavnik stanara Varšavske ulice Tomislav Lauc rekao je kako još nisu iskorištene sve pravne mogućnosti za zaustavljanje radova na ulazu u garažu. Posebno je upozorio na opasnost od požara za stanare Varšavske, jer je zbog gradilišta onemogućen prilaz vatrogasnim vozilima.

Tomašević: Nastavak prosvjeda na jesen

[infopunkt 2068&video=02 nolink]

Raukar: Ne postoji dozvola za gradnju ispod
Varšavske 6

[infopunkt 2068&video=04 nolink]

Lauc: Vatrogasci nam ne mogu prići

[infopunkt 2068&video=05 nolink]

Celakoski: Skupština može djelovati i preko
Zagrebačkog holdinga

[infopunkt 2068&video=07 nolink]

Zašto Gundulićeva nije deblokirana?

[infopunkt 2068&video=09 nolink]