pisanicePrema procjenama sindikata ovogodišnja uskršnja košarica za prosječnu hrvatsku obitelj iznosit će oko 500 kuna. Internetski portal www.MojPosao.net u anketi, provedenoj u travnju među 420 ispitanika, istražio je očekuju li građani uskrsnicu i, ako da, koliku. Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da velika većina ispitanika, njih 80 posto – uskrsnicu ne očekuje.

Najčešći razlog neisplate uskrsnice ispitanici navode gospodarsku krizu zbog koje njihov poslodavac nema novca ni za redovitu isplatu plaća, a kamoli uskrsnice. Neki pak, ističe voditelj prodaje i odnosa s klijentima na MojPosao.net Marko Oletan, ne očekuju uskrsnicu jer su im plaće smanjene ili su dobili manju božićnicu pa ne vjeruju da će im tvrtka isplatiti dodatak za Uskrs dok ostali tvrde da to nije predviđeno kolektivnim ugovorom za njihovu djelatnost pa se uskrsnici zato ni ne nadaju.

Među onima koji se uskrsnici nadaju, njih 13 posto očekuje je u novčanom obliku i to najčešće u rasponu od 400 do 1.000 kuna, no za napomenuti je, ističe Oletan, da iako očekuju novac ovi ispitanici uglavnom nisu sigurni hoće li uskrsnicu zaista i dobiti i hoće li uopće biti u novcu, ili dio u novcu, a dio u bonovima nekog trgovačkog lanca, ili će im poslodavac pak uskrsnicu u cijelosti “isplatiti” u bonovima.

Uskrsnicu u proizvodima očekuje pet posto ispitanika, a od proizvoda najčešće navode šunku te ostale prehrambene proizvode poput kolača, sokova, čokolada, mesa. Oletan dodaje kako samo 1 posto ispitanika očekuje uskrsnicu dijelom u novcu, a dijelom u proizvodima. (Online-Zagreb.hr /Infopunkt.tv)

Marko Oletan, voditelj prodaje i odnosa s klijentima na Moj Posao

[infopunkt 2959&video=01 nolink]

[infopunkt 2959&video=02 nolink]