Autor:
Infopunkt.tv

Paul VandorenU projektu “Žene na tržištu rada” u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala uz financijsku potporu Europske unije kroz IV. komponentu instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) danas je uručeno 18 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti preko dva milijuna eura. Na svečanom uručenju u hotelu Dubrovnik je bila i premijerka Jadranka Kosor, koja je istaknula važnost programa za zapošljavanje teško zapošljivih skupina žena, među kojima su Romkinje ili nezaposlene žene starije do 45 godina.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun Jarallah je pojasnila kako se radi samo o jednom od programa u kojega je uključen Zavod, koji sudjeluje u nizu drugim programa povezanih s fondovima EU.

Pristupanjem Hrvatske EU otvaraju se još veće mogućnosti za zapošljavanje, s obzirom, da je predviđeno 350 milijuna eura za aktivnu politiku zapošljavanje, rekla je Paun Jarallah.

Šef Delegacije EU Paul Vandoren je naglasio kako je za većinu građana EU smanjivanje nezaposlenosti prioritet. Dodao je, da brojnost žena na hrvatskom tržištu rada pokazuje da je to problem kojem se treba posvetiti posebna pozornost. Podsjetio je na podatke iz kolovoza ove godine po kojima je prosječna stopa nezaposlenosti žena u zemljama EU iznosila 9,6 posto, dok je u Hrvatskoj bila za trećinu veća – 12,8 posto.

Premijerka Jadranka Kosor je upozorila na problem ekonomskog nasilja i ekonomske ovisnosti žena, istaknuvši kako je to “kamen oko vrata” koji mnoge žene drži u okružju nasilja po 20-tak i više godina.

Paul Vandoren: Nezaposlenost žena
u Hrvatskoj je za trećinu veća nego u EU

[infopunkt 2405&video=05 nolink]

Ankica Paun Jarallah o sredstvima
namijenjem ženama

[infopunkt 2405&video=03 nolink]

… bit će bolje kada uđemo u EU

[infopunkt 2405&video=02 nolink]

Kosor o ekonomskom nasilju nad ženama

[infopunkt 2405&video=09 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here