Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

Celakoski i Tomašević (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Blokada radova Hoto grupe u Varšavskoj danas je obustavljena, prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana i najavili novu fazu kampanje usmjerenu prema institucijama koje bi trebale “pravno raščistiti tu stvar do kraja”.

Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

Sada je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, ustvrdio je Tomašević, dodavši da se bez mobilizacije građana ništa ne bi dogodilo i zahvaljujući njima je došlo preokreta nakon tri i pol godine upozoravanja na nepravilnosti.

Suglasnost da je Konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević, najavivši da će se tražiti odgovornost za potpisnice suglasnosti, pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir.

Na temelju te suglasnosti došlo je do izmjena GUP-a, koje bi se sada trebale staviti izvan snage, kao i do cijelog lanca dozvola koje su sada sve upitne, dodao je.

Teodor Celakoski rekao je da se iz Varšavske odlazi privremeno, a bilo kakav početak radova shvatit će se kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede te blokiranje ulaska u gradilište na Ilici. Nismo sigurni da ćemo tada više moći kontrolirati situaciju, dodao je.