Hrvatsko matematičko društvo već 25 godina izdaje časopis Matka za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i dijaspori. U prvom broju časopisa za mlade matematičare glavni urednik prof. dr. sc. Boris Pavković napisao je: «Uz Matku ćete zavoljeti matku». Taj cilj ostao je nit vodilja svim urednicima i autorima od 1992. godine. Od tada do danas, u 99 brojeva Matke objavljeno je više od 900 zanimljivih članaka, stotinjak priloga o primjeni računala te tisuće zadataka s domaćih i stranih natjecanja.
Čitateljima Matke u kreativnoj primjeni matematičkih znanja pomažu i zadaci u stripu, koji se od prvog broja objavljuju na posljednjoj stranici časopisa. Ti stripovi su podloga za knjigu Čudesni svijet Matke – zbirka matematičkih zagonetki za velike i male, profesora Petra Mladinića koji je bio i jedan od glavnih urednika časopisa. Knjiga je osmišljena kao zgode i mozgalice skupine učenika, a čitav tekst je, u obliku razgovora, rađen tako da čitatelja vodi od jednoga problema do sljedećeg.
Knjiga će biti predstavljena sa stotim brojem časopisa Matka u srijedu 24. svibnja 2017. godine u 18.30 u dvorani 003 Matematičkog odsjeka PMF-a, Bijenička 30 u Zagrebu.

O časopisu Matka i knjizi «Čudesni svijet Matke» govorit će:
Hrvoje Kraljević, prof. dr. sc. – predsjednik Hrvatskog matematičkog društva
Tanja Soucie, prof. – voditeljica Nastavne sekcije HMD-a i urednica Matke
Željka Milin Šipuš, prof. dr. sc. – glavna urednica Matkine biblioteke (izdavaštva)
Renata Svedrec, prof. – glavna urednica Matke
Petar Mladinić, prof. – autor knjige Čudesni svijet Matke i jedan od glavnih urednika Matke
Ninoslav Kunc – ilustrator knjige Čudesni svijet Matke
Događaj je otvoren za javnost, a predviđeno trajanje je 90 minuta.