Foto: PRESSPrva Učionica budućnosti, otvorena jučer u IX. gimnaziji u Zagrebu, prva je takva učionica u nekoj srednjoj školi u Hrvatskoj, i druga u hrvatskome školskom sustavu, budući da je prvoga dana ove školske godine u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku otvorena prva takva učionica u Hrvatskoj, koja je video linkom sudjelovala i u večerašnjoj svečanosti.
Da Učionice budućnosti doista ne poznaju granice pokazala je profesorica u IX. gimnaziji Arjana Blažić, inicijatorica Učionice budućnosti, i pomoću moderne tehnologije razmijenila iskustva s kolegicama u Južnoafričkoj Republici, Portugalu i Italiji, a pokušala je to učiniti i s kolegicom iz Brazila. U tome joj je asistirala i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić.

Bez poteškoća protekla je pak komunikacija s profesoricom matematike u Osnovnoj školi Kamešnica Ivanom Čerinom i ravnateljem te škole Miroslavom Jukićem. Profesorica Čerina posvjedočila je da su za sada novi način učenja najbolje prihvatili učenici osmoga razreda te da je ugodno iznenađena time što je čula da je matematika sada nekim učenicima najdraži predmet.

Ravnateljicu IX. gimnazije Sveu Bielen raduje što je baš njihova gimnazija prva u hrvatskome srednjoškolskom sustavu koja ima Učionicu budućnosti. Za to je zahvalila nastavnicima koji su, istaknula je, predani tome poslu i uporni u stjecanju za to potrebnih znanja.

Profesorica matematike i informatike Sonja Lušić Radošević i nekoliko učenika pokazali su kako u praksi funkcionira Učionica budućnosti opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom.

Pedagoški savjetnik projekta Učionice budućnosti iz Europske komisije Bart Verswijvel istaknuo je kako je teško u vrijeme ekonomske krize otvoriti tako lijepu učionicu u kojoj će, uvjeren je, na najbolji način surađivati moderna tehnologija i kreativnost onih koji ju koriste. Verswijvel se nada da će u Hrvatskoj biti otvoreno još puno takvih učionica.

Učionica budućnosti zajednički je projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, te su na večerašnjoj svečanosti bili i ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić i voditelj odjela poslovnih rješenja tvrtke Samsung Electronics Adriatic Danijel Bačelić.

Projekt su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Hina.hr